Καταστροφολογία ή αλλιώς catastrophizing, ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία οι αρνητικές – καταστροφικές σκέψεις κυριεύουν το μυαλό και προκαλείται θλίψη και στενοχώρια.

Οι αρνητικές σκέψεις αφορούν συνήθως σε υποθετικά σενάρια με τραγική κατάληξη για κοντινά, αγαπημένα πρόσωπα.

Οι ψυχολόγοι αναγνωρίζουν την καταστροφολογία ως μια μορφή αγχώδους διαταραχής.
Φυσικά, δεν αναφέρεται σε άσχημες σκέψεις που όλοι μπορεί να κάνουμε, όταν ανησυχούμε για κάποιον. Πρόκειται για ακραίες σκέψεις και ιδέες, που ο πάσχων θεωρεί βάσιμες και τον καταλαμβάνει ο φόβος.

Η θεραπεύτρια γνωστικής συμπεριφοράς, Marie McGeechan, εξηγεί ότι οι αρνητικές και καταστροφικές σκέψεις είναι αποτέλεσμα παλαιότερων τραγικών γεγονότων, που το άτομο δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει.

Δηλαδή, η ανάμνηση και τα αρνητικά συναισθήματα επιμένουν.

Όσοι είναι αντιμέτωποι με την καταστροφολογία, πιστεύουν ότι το μέλλον επιφυλάσσει τραγικές καταστάσεις και ανησυχούν υπερβολικά για τον εαυτό τους, αλλά και για εκείνους που αγαπούν.
Το έντονο άγχος εξελίσσεται σε τρόμο, που συνοδεύεται από ταχυπαλμία και αϋπνία.

Είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην καταστροφολογία, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλα ψυχικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη, που μπορεί να επιφέρει μελαγχολία έτσι κι αλλιώς, αλλά εντείνει και τις καταστροφικές σκέψεις.

Αντιμετώπιση

Οι ειδικοί εξηγούν, ότι όσοι έχουν καταστροφικές σκέψεις, δεν σκέφτονται λογικά, αλλά δημιουργούν μια ψευδαίσθηση που αποτελείται από τραγικά γεγονότα και την αντιμετωπίζουν ως πραγματική. Όμως, όπως σχεδόν σε κάθε πρόβλημα, έτσι και για την καταστροφολογία υπάρχει λύση.

Η θεραπεία έρχεται μέσω της γνωστικής ψυχολογικής προσέγγισης.

Αρχικά, αυτός που πάσχει χρειάζεται να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι έχει πρόβλημα και πρέπει να δεχτεί βοήθεια.

Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση ψυχολόγου, οι αρνητικές σκέψεις θα αντικατασταθούν με θετικές.
Σιγά σιγά, το άτομο θα καταλάβει πόσο διαφορετικά και ακραία ήταν τα σενάρια που έπλαθε στο παρελθόν.

Το σημαντικότερο όμως, είναι να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος.

Για παράδειγμα, αν οφείλεται σε μετατραυματικό στρες, πρέπει να αντιμετωπιστεί το παρελθοντικό συμβάν που το προκάλεσε. Θεραπεία υπάρχει αλλά τις απαντήσεις τις έχουν οι ειδικοί και όπως πάντα χρειάζεται χρόνος και υπομονή.

Πηγή: valueforlife.gr