Σε όλες μας έχει τύχει έστω και μία φορά στη ζωή μας να είμαστε τόσο άσχημα ψυχολογικά που να μην έχουμε όρεξη ούτε να πλύνουμε το πρόσωπό μας, πόσο μάλλον να κάνουμε μακιγιάζ ή να φτιάξουμε τα μαλλιά μας.

Η σχέση μεταξύ της ψυχικής μας υγείας και της ρουτίνας ομορφιάς και ευεξίας θα μπορούσε να συνδεθεί με την αυτοεκτίμησή μας κατά τη διάρκεια καταθλιπτικών επεισοδίων, λέει η κλινική ψυχολόγος Dr Linnie Telford.

«Συχνά όταν αισθανόμαστε τη διάθεσή μας να …πιάνει πάτο και νιώθουμε πως είμαστε ανίκανοι και χωρίς κίνητρο να κάνουμε βασικές ρουτίνες της καθημερινότητάς μας, αυτό μπορεί να συσχετιστεί με έλλειψη αυτοεκτίμησης, απελπισίας και αδυναμίας. Είναι σημαντικό η έλλειψη κινήτρων να θεωρείται ως συμπτωματική παρά ως τεμπελιά», είπε χαρακτηριστικά η Dr Linnie Telford.

Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση, ωστόσο θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

H Dr Linnie Telford προτείνει μερικούς τρόπους να το κάνουμε αυτό λέγοντας: «Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα χωρίς κάποιο προφανές κίνητρο- σαν tasks τα οποία πρέπει να ολοκληρώσουμε. Για παράδειγμα, δίνουμε εντολή “Σήκω πλύνε τα δόντια σου”. Δείτε το σαν εκτέλεση μια πράξης -όπως το ότι πρέπει να πας στη δουλειά σου για να μπορέσεις να επιβιώσεις. Σκέψου πως θα σου πάρει ελάχιστο χρόνο. Κάπως έτσι ξυπνάει πάλι μέσα σου η φωνή «μπορώ να το κάνω αυτό». Χώρισε την ρουτίνα ομορφιάς σου σε μικρότερα βήματα που τελικά δεν θα σου φαίνονται βουνό».