Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας, τα ταλέντα μας κι όσα μπορούμε να κάνουμε. Η αυτογνωσία πολλές φορές λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας από λάθη ή μπερδέματα.

Περνώντας αυτό το όριο, οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως υπάρχει μια «ναρκισσιστική γραμμή ανάπτυξης», που είναι ένας τρόπος να πούμε ότι όλοι αρχίζουμε να νιώθουμε, αναγκαστικά, ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου.

Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που αδυνατεί να εντοπίσει τα μειονεκτήματά της ή δεν θέλει και προτιμάει να εστιάζει στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας, γεγονός που φροντίζει να υπενθυμίζει και στους άλλους. Το να περιαυτολογείς και να νιώθεις ότι είσαι η καλύτερη, μιλώντας συνεχώς για τον εαυτό και τη ζωή σου, σίγουρα δεν αποτελεί το καλύτερο πράγμα ούτε για την παρέα σου ούτε για εσένα την ίδια.

Επειδή, λοιπόν, είναι πολύ εύκολο να χαθεί το μέτρο, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως πρέπει να κάνεις μια σειρά από ερωτήματα στον εαυτό σου, ώστε να καταλάβεις, αν είσαι κρυφά ναρκισσιστής.

-Νιώθεις ότι είσαι ναρκισσιστής;

-Νιώθεις ότι είσαι πιο δυνατή απ’ όλους και τα όνειρά σου δεν έχουν όρια;

-Έχεις την τάση να θυματοποιείσαι, όταν κάτι πηγαίνει λάθος;

-Έχεις την τάση να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα σύμφωνα με το πώς επηρεάζουν εσένα, αδιαφορώντας για τους άλλους;

-Νιώθεις υπερβολικά υπεύθυνη;

-Έχεις υπερβολική αυτοπεποίθηση και συχνά εκπλήσσεσαι και απογοητεύεσαι, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλεις ή τα όνειρά σου δεν γίνονται πραγματικότητα;

Αν οι περισσότερες απαντήσεις σου είναι «ναι», τότε φαίνεται να έχεις περάσει τα όρια και να τείνεις προς τον ναρκισσισμό, χάνοντας το μέτρο. Όλοι αγαπάμε τον εαυτό μας, όμως αυτό διαφέρει πολύ από το να θεωρούμε ότι είναι ο καλύτερος, αψηφώντας συνεχώς τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Η βοήθεια από κάποιον τρίτο είναι σίγουρο πως θα σε βοηθήσει να βγεις από αυτό το σκεπτικό και να αναθεωρήσεις ορισμένες απόψεις σου.