Σε ερωτηματολόγιο του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβανία που κλήθηκαν να απαντήσουν 21.000 Αμερικανοί πολίτες, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους και τα χόμπι τους ήταν σαφώς πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι.

Όσο περισσότερο χρόνο είχαν κάποιοι από τους συμμετέχοντες τόσο περισσότερο χαρούμενοι αισθάνονταν σε σχέση με εκείνους που το 24ωρό τους ήταν γεμάτο υποχρεώσεις.

Πόσος ελεύθερος χρόνος το 24ωρο θεωρείται επαρκής για να γεμίσει ευεξία και χαμόγελο έναν άνθρωπο;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δύο ώρες θεωρείται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός χρόνος.

Πριν από χρόνια, σε παρόμοια μελέτη, οι ερευνητές… στόχευσαν σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι λοιπόν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια και να περιγράψουν τι κάνουν καθημερινά. Αρκετοί, παρότι ήταν άνθρωποι τρίτης ηλικίας που είχαν βγει σε σύνταξη δεν είχαν ελεύθερο χρόνο γιατί κρατούσαν τα εγγόνια τους και γενικώς έκαναν δουλειές των παιδιών τους.

Εύλογα λοιπόν αρκετοί εξ’ αυτών απάντησαν ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο και είναι γεμάτοι στρες ενώ αισθάνονται και κόπωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι πολυάσχολοι είχαν και ένα κέρδος απ’ όλο αυτό. Η εγκεφαλική τους λειτουργία ήταν πιο δυνατή από των υπολοίπων. Είχαν την ικανότητα να θυμούνται περισσότερο και να σκέφτονται πιο γρήγορα.

Όπως φαίνεται λοιπόν, το να έχεις ελεύθερο χρόνο αυξάνει τα επίπεδα ευεξίας ωστόσο οι ηλικιωμένοι που παραμένουν πολυάσχολοι αισθάνονται χρήσιμοι και παράλληλα διατηρούν γερή τη μνήμη τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!