Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα ευτυχίας βρίσκονται στα ύψη τον πρώτο χρόνο του γάμου αρχίζουν όμως να πέφτουν μετά από τα τρία χρόνια

Πρόσφατο παράδειγμα ο πρίγκιπας Harry και η σύζυγος του, Meghan, οι οποίοι όπως φαίνεται κάνουν τα πάντα για την αγάπη τους: η φάση του μήνα του μέλιτος μιας σχέσης είναι συχνά τόσο καλή όσο της αξίζει, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα επίπεδα ευτυχίας, λοιπόν, βρίσκονται στα ύψη τον πρώτο χρόνο του γάμου αρχίζουν όμως να πέφτουν μετά από τα τρία χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Soochow στην Ταϊβάν.

Η μελέτη, που βασίζεται σε στοιχεία περισσότερων από 10 χρόνια, αποκάλυψε επίσης ότι ένας επιτυχημένος μακροχρόνιος γάμος κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους από ό,τι θα ήταν αν παρέμειναν single, αλλά το τέλος ενός γάμου – είτε λόγω διαζυγίου είτε θανάτου (μακριά από εμάς) – βυθίζει ένα άτομο σε μεγαλύτερο ποσοστό δυστυχίας σε σχέση με κάποιο που είναι ελεύθερο.

Καταγράφηκε επίσης πως όταν πρόκειται για ένα διαζύγιο, μια σύζυγος που δεν είναι ευτυχισμένη είναι πιο πιθανό να ζητήσει τη λύση του γάμου από έναν δυστυχισμένο σύζυγο.

«Συνεπώς είναι πιο σημαντικό να δίνουμε αγώνες για την καλή ποιότητα του γάμου από απλά να τον ενθαρρύνουμε», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Journal of Happiness Studies.