Μια νέα μελέτη από το University of Pennsylvania που εξέτασε 10.000 ραντεβού τα οποία κλείστηκαν μέσω σελίδων γνωριμιών εξέτασε μεταξύ άλλων, πόσο χρόνο μας παίρνει για να προσδιορίσουμε εάν μας ελκύει κάποιος – και το αποτέλεσμα μπορεί να σας εκπλήξει.

Στο πλαίσιο των γνωριμιών, κάθε εθελοντής γνώρισε έως και 25 άτομα του αντίθετου φύλου. Κάθε ένα από αυτά τα ψηφιακά ραντεβού είχε τρία λεπτά διάρκεια, μέσα στα οποία ο κάθε εθελοντής έπρεπε να αποφασίσει εάν ήθελε να ξαναδεί αυτό το άτομο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η απάντηση είναι τρία (3) δευτερόλεπτα. Σύμφωνα, ωστόσο, με μια ξεχωριστή μελέτη μετα-ανάλυσης από το Πανεπιστήμιο Syracuse, χρειάζεται μόνο το ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να αποφασίσουμε εάν κάποιος είναι ελκυστικός ή όχι.

Ενώ ο έρωτας αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, όταν πρόκειται για την ερωτική έλξη αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πραγματικά επιστημονικά δεδομένα ότι είναι θέμα μίας ματιάς.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όταν νιώθουμε ερωτική έλξη για ένα άτομο, υπάρχουν 12 περιοχές του εγκεφάλου που συνεργάζονται για να απελευθερώσουν ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και αδρεναλίνη.

Η «έκρηξη» αυτών των ουσιών προκαλεί αγγειοκαταστολή και η εμπειρία προσομοιάζει στα αποτελέσματα που έχει η χρήση κοκαΐνης, επηρεάζοντας περίπλοκες γνωστικές λειτουργίες όπως η εικόνα του σώματος και η νοητική αναπαράσταση.

Επομένως, αυτό που μπορεί να βιώσετε όταν αντικρίσετε κάποιον που σας αρέσει είναι η επίδραση των χημικών ουσιών που πλημμυρίζουν τον εγκέφαλό σας. Δεν είναι πραγματικός έρωτας, γιατί αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με τον καιρό. Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει επικοινωνία, εμπιστοσύνη, κοινή χρήση των ίδιων αρχών, συμπόνια, ενσυναίσθηση κ.λπ.