Η «ψυχική ωριμότητα» ή «ψυχική ανθεκτικότητα» είναι η ικανότητα που έχει ένας άνθρωπος να διατηρεί την ψυχική του ηρεμία και ισορροπία, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει γύρω του. Πραγματικά, είναι δύσκολο. Αλλά, είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητά μας.

Αυτά είναι 4 από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ψυχική/ συναισθηματική ωριμότητα.

Βάζουν μακροπρόθεσμους στόχους

Δύσκολο εγχείρημα, αυτή είναι η αλήθεια. Συνήθως οι άνθρωποι τείνουμε να βάζουμε υψηλούς στόχους βραχυπρόθεσμα, αλλά αυτό δεν φέρνει την πραγματική ευτυχία. Βλέπεις, το νόημα δεν είναι να εξαρτάσαι από το αν θα τα πάς καλά σήμερα, αύριο και αυτή την εβδομάδα. Το νόημα είναι να «βλέπεις» μακροπρόθεσμα. Τι θέλεις να έχεις καταφέρει σε έξι μήνες από τώρα ή σε έναν χρόνο; Αυτό σκέψου, και κάνε καθημερινά μικρά βήματα που θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους σου.

Δεν επηρεάζονται από τη γνώμη των άλλων

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν προσωπικά τη γνώμη των άλλων. Όχι, όμως οι άνθρωποι με ψυχική ωριμότητα. Φυσικά, όταν λέμε «άλλοι», δεν εννοούμε άτομα που είναι σημαντικά για εσένα, όπως οι φίλοι ή η οικογένειά σου. Μιλάμε για άτομα των οποίων τα σχόλιά τους, δεν σε επηρεάζουν τόσο βαθιά ή πραγματικά. Οι ψυχικά ώριμοι άνθρωποι δεν αποζητούν συνεχώς την αποδοχή των άλλων, γιατί ξέρουν την αξία τους, πιστεύουν στον εαυτό τους, και δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση.

Δεν εμπλέκονται σε διαφωνίες

Κάνεις μια δήλωση/σχόλιο. Κάποιος μοιράζεται μια επιθετική απάντηση. Εσύ, με τη σειρά σου απαντάς με ένα συναισθηματικά φορτισμένο σχόλιο. Ε, αυτό δεν πρόκειται για συζήτηση – πρόκειται για διαφωνία. Αλλά, οι διαφωνίες που κερδίζονται ή χάνονται δεν οδηγούν πουθενά – και χρησιμεύουν μόνο για να κλονίσουν τα νεύρα σου. Ένας ψυχικά ώριμος και ανθεκτικός άνθρωπος, δεν εμπλέκεται ποτέ σε διαφωνίες.

Δεν είναι εθισμένοι με το ίντερνετ και το κινητό τους

Κάθε λεπτό που ξοδεύεις στο διαδίκτυο, είναι χρόνος που σπαταλάς όντας ευάλωτος στην απόσπαση της προσοχής, στη σύγκριση με άλλους ανθρώπους και στη λήψη αρνητικών πληροφοριών. Όλα χρειάζονται μέτρο. Ακόμα κι αν κάτι σου προκαλεί ευχαρίστηση, εάν το παρακάνεις, μπορεί να σε βλάψει. Για να το περιορίσεις αυτό, μπορείς να καταγράψεις τον χρόνο σου στο ίντερνετ και καθημερινά να αφιερώνεις λιγότερα λεπτά.