Κατά γενική ομολογία, η συγχώρεση είναι μια διαδικασία «καθαρτική». Και μην μπερδεύεσαι, δεν σχετίζεται με το εάν εγκρίνεις ή ξεχνάς κάτι που έχει συμβεί. Έχει να κάνει με το πώς αποφασίζεις να συνεχίσεις εσύ, παρά το γεγονός πως ξέρεις ότι αυτό που σου έκανε ένας φίλος/σύντροφος/μέλος της οικογενείας σου, ήταν λάθος.

Πριν προχωρήσεις σε οποιαδήποτε απόφαση, αυτά είναι τα 4 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς, πριν συγχωρήσεις κάποιον.

  • Σκέψου εάν το άλλο άτομο έχει αποδεχθεί τις ευθύνες για τις πράξεις του

Αρχικά, δεν μπορείς να συγχωρήσεις ή να δώσεις δεύτερη ευκαιρία σε έναν άνθρωπο, εάν πρώτα εκείνος δεν έχει καταλάβει πως έφταιξε. Εάν ένας φίλος/ σύντροφός ή κάποιο κοντινό άτομο, συμπεριφέρεται λες και δεν έχει συμβεί τίποτα ή δεν αναγνωρίζει το λάθος του, τότε δεν χρειάζεται να βάλεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία.

  • Αναλογίσου εάν πραγματικά μπορείς να τον συγχωρήσεις

Όλοι κάνουμε λάθη. Αυτή είναι η αλήθεια. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συγχώρεση προκαλεί βαθιά συναισθήματα ανθρωπιάς και γαλήνης. Τι γίνεται, όμως, εάν δεν μπορείς να συγχωρήσεις κάποιον; Αρχικά, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκεφτείς ποια είναι τα «εμπόδια». Εάν οι αξίες σου δεν σου επιτρέπουν να δώσεις δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον, τότε απλά μην το κάνεις.

  • Σκέψου πώς σε επηρεάζει ψυχολογικά το να μη συγχωρήσεις κάποιον

Σκέψου πώς ο θυμός ή η αγανάκτηση σε επηρεάζουν ψυχολογικά ή εισχωρούν σε άλλους τομείς της ζωής ή της σχέσης σου με κάποιον. Σκέψου, εάν μία κατάσταση σε εμποδίζει από το να είσαι ο άνθρωπος που θέλεις να είσαι. Επίσης, εξέτασε εάν έχεις επιτρέψει στον εαυτό σου να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά σου σχετικά με αυτό που έχει συμβεί. Δώσε προσοχή στο πώς επηρεάζεσαι και πώς θα αλλάξεις, αφήνοντας να φύγει ο θυμός και η αγανάκτησή σου.

  • Δες τι μπορείς να μάθεις από μία συγκεκριμένη κατάσταση

Εξετάζοντας το εάν και γιατί χρειάζεται να συγχωρήσεις κάποιον, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσεις και το τι μπορείς να αποκομίσεις από μία κατάσταση. Ομοίως, πρέπει να καταλάβεις πως υπάρχει διαφορά μεταξύ συγχώρεσης και λήθης – η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι εγκρίνεις αυτό που έκανε ο άλλος, απλώς αποφασίζεις να προχωρήσεις με αυτό.