Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικά σημάδια τα οποία μπορούν να μαρτυρήσουν πως ένα άτομo έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και καλό θα ήταν να δουλέψει περισσότερο με τον εαυτό του.

Αν παρατηρείς και εσύ στην συμπεριφορά σου τα παρακάτω μοτίβα και σημάδια, τότε ίσως να προβληματιστείς πως είναι ώρα να δουλέψεις με τον εαυτό σου.

Δεν επιβάλλεις εύκολα τα όρια σου

Να ξεκαθαρίσουμε πως τα όρια μπαίνουν στην δική μας συμπεριφορά. Και όταν μιλάμε για όρια, εννοούμε να μην δεχόμαστε τις συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν ή που θεωρούμε πως μας προσβάλλουν. Αφού εκφράσουμε και επικοινωνήσουμε το πως νιώθουμε για ορισμένες πράξεις τρίτων, και δούμε πως τα πράγματα συνεχίζουν εις βάρος μας, δεν χρειάζεται να το υποστούμε άλλο. Αντίθετα τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν βάζουν όρια, και δέχονται ξανά και ξανά συμπεριφορές προσβλητικές ή που δεν τους αξίζουν.

Ζητάς επιβεβαίωση ή την γνώμη των άλλων

Αν για κάθε σου βήμα, χρειάζεσαι συμβουλές τρίτων ή ζητάς την επιβεβαίωση γι’ αυτό που θα κάνεις, τότε κάτι πάει λάθος. Προφανώς και θα υπάρξουν και αυτές οι στιγμές, αλλά όταν γίνονται ένα μοτίβο συμπεριφοράς που επαναλαμβάνεται, δείχνει πως δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και την κρίση σου, και θες διαρκώς επιβεβαίωση από τρίτους.

Σε ενδιαφέρει πρώτα η ικανοποίηση των άλλων

Οι γνωστοί και ως «people pleasers» είναι άτομα τα οποία έχουν πολύ καλές προθέσεις, με χαμηλό εγωισμό και ενδιαφέρον για τους σημαντικούς τους ανθρώπους. Τους ενδιαφέρει να προσφέρουν, και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των άλλων παραμελώντας τις δικές τους. Και ενώ όλα αυτά μπορεί να σου ακούγονται ωραία, δεν είναι. Το να θυσιάζεις τον εαυτό σου, με σκοπό να εξυπηρετείς άλλα άτομα θα σε οδηγήσει στην δυστυχία, αλλά και στην εκμετάλλευση αν πέσεις στα λάθος άτομα.

Κρίνεις πολύ και εύκολα

Μπορεί να πιστεύεις πως τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν κρίνουν εύκολα, ωστόσο αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Άτομα με ανασφάλειες και χαμηλή αυτοεκτίμηση, πολλές φορές μπαίνουν στη διαδικασία να κρίνουν μόνο και μόνο για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα με τον εαυτό τους. Η κριτική λειτουργεί για εκείνους, ως κάτι το οποίο τους βάζει σε ανώτερη θέση, ανεξαρτήτως αν έχουν δίκιο ή όχι.

Καλοπιάνεις τους γύρω σου, για να έχεις ευνοϊκή συμπεριφορά

Και πάλι τα θετικά και όμορφα σχόλια στα άτομα με τα οποία συναναστρέφεσαι είναι πολύ όμορφα. Ωστόσο αναρωτήσου, ποιος είναι ο σκοπός πίσω από αυτά τα σχόλια; Τα κάνεις για να λάβεις εσύ πιο ευνοϊκή μεταχείριση και εύνοια; Ή επειδή όντως τα εννοείς; Αν η περίπτωση είναι η πρώτη, τότε η αυτοπεποίθηση σου δεν είναι και στα καλύτερα της και φοβάσαι μήπως κάποιος σε κλονίσει.

Είσαι αναποφάσιστη σε πολλούς τομείς της ζωής σου

Δεν λέμε να προβληματίζεσαι για μια σοβαρή απόφαση στη ζωή σου, αλλά αντιθέτως όταν η αναποφασιστικότητα γίνεται μια μόνιμη κατάσταση, τότε κάτι πάει λάθος. Οι σημαντικές αποφάσεις στη ζωή σου είναι λογικό να σε προβληματίζουν και να σε κάνουν αναποφάσιστο, αν όμως δεν μπορείς να αποφασίσεις τι ταινία θα δεις, ή από που θα παραγγείλεις, για παράδειγμα, τότε είναι καλό να προβληματιστείς. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί συχνά σε χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στον εαυτό σου και όταν δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, συμπεριλαμβανομένων των ικανοτήτων σου στη λήψη αποφάσεων, είναι σύνηθες να μην μπορείς να πάρεις τις σωστές αποφάσεις ούτε για απλά και μικρά πράγματα.