Εάν δίνεις πολλή σημασία στο τι λένε οι άλλοι για σένα, τελικά καταφέρνεις απλώς να «πνίξεις» τα «θέλω» και τις ανάγκες σου, ώστε να είσαι αρεστός. Το βασικό βήμα για να πάψει να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων, είναι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτή δεν καθορίζει τη ζωή σου ή το ποιος είσαι πραγματικά.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις;
- Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι
Το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να βελτιώνεσαι όπου μπορείς. Απλώς, σημαίνει ότι αποδέχεσαι τις πτυχές του εαυτού σου που δεν μπορείς να αλλάξεις – πόσο μάλλον για να ευχαριστήσεις τους άλλους.
- Οραματίσου τις επιτυχίες αντί τις αποτυχίες
Σταμάτα να εστιάζεις στην αποτυχία, στην αμηχανία ή στο τι θα σκεφτούν οι άλλοι άνθρωποι εάν κάνεις κάτι λάθος. Εάν πιάνεις τον εαυτό σου να αναβιώνει στιγμές ντροπής, άλλαξε συνειδητά τη σκέψη σου προς κάτι που έχεις καταφέρει.
- Μην κάνεις overthinking για κάθε βήμα/πράξη σου
Μην προσπαθείς να υποθέσεις ότι όλοι θα κρίνουν ό,τι κάνεις. Πριν μπεις σε έναν κύκλο αυτοαμφισβήτησης, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όποιος αξίζει τον χρόνο σου δεν επικρίνει κάθε πράξη σου. Επίσης, κάλο είναι να θυμάσαι πού και πού εαυτό ότι τα λάθη εξυπηρετούν έναν σκοπό και είναι απαραίτητο μέρος της εξέλιξης.
- Μην αφήνεις την αρνητική κρίση κάποιου να καθορίζει το ποιος είσαι
Μην θεωρείς μια αρνητική κρίση ως μόνιμο, απόλυτο γεγονός. Αν πιστεύεις ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην κρίση/άποψη κάποιου για εσένα, τότε χρησιμοποίησε την ως ευκαιρία να βελτιωθείς. Το παν είναι δουλέψεις τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσεις να διατηρείς την ψυχραιμία σου, ό,τι κι αν σου πει κάποιος.
- Σκέψου εάν το άτομο που σου ασκεί κριτική έχει καλές προθέσεις
Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο εκφράζει τη γνώμη του για εσένα, μπορεί να σου δείξει αν θα πρέπει να απορρίψεις όσα λέει ή να τα λάβεις υπόψη σου. Για παράδειγμα, ένας καλός σου φίλος μπορεί να σου δώσει μια χρήσιμη συμβουλή, που δεν πρέπει να πάρεις κατάκαρδα.