Για όλους μας υπάρχουν πράγματα που θα θέλαμε να θυμηθούμε, αλλά δεν μπορούμε. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, όταν χρειάζεται να θυμηθούμε κάτι σημαντικό; Οι περισσότερες τεχνικές βελτίωσης μνήμης, όπως η μνημονική, το παλάτι της μνήμης κτλ, απαιτούν αρκετή προσπάθεια. Η νευροεπιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό: Δοκιμάστε τους παρακάτω απλούς τρόπους για να αυξήσετε τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης.

1. Προβλέψτε ότι όντως θα θυμηθείτε αυτό που θέλετε να θυμηθείτε

Tο να ρωτήσετε τον εαυτό σας αν θα θυμηθεί κάτι βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να το θυμηθείτε, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν κατά 50%. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την ενθύμηση πραγμάτων που θέλετε να κάνετε, όπως η προοπτική μνήμη. Η προοπτική μνήμη περιλαμβάνει τη μνήμη για εκτέλεση μιας προγραμματισμένης ενέργειας ή την ανάκληση μιας προγραμματισμένης πρόθεσης, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η πράξη της πρόβλεψης βοηθάει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας να διαμορφώσει και να καταχωρήσει καλύτερα αυτές τις αναμνήσεις για μελλοντική πρόσβαση. Έτσι, αν θέλετε να θυμηθείτε να κάνετε κάτι στο μέλλον, προβλέψτε ότι θα το θυμηθείτε.

2. Πείτε το δυνατά

Όλοι έχουμε δει ανθρώπους που επαναλαμβάνουν φωναχτά τα πράγματα που μαθαίνουν, ή απλώς σχηματίζουν τις λέξεις με τα χείλη τους. Μια μελέτη του 2010, που δημοσιεύτηκε στο καναδικό Journal of Experimental Psychology, βρήκε ότι το να λέμε τις λέξεις φωναχτά, ή απλώς να τις σχηματίζουμε με τα χείλη, τις κάνει πιο διακριτές. Τις ξεχωρίζει από όλες τις άλλες λέξεις που σκεφτόμαστε, κι έτσι είναι πιο εύκολο να τις θυμηθούμε.

3. Κάντε πρόβα για 40 δευτερόλεπτα

Η παγίωση μνήμης είναι η διαδικασία μετατροπής των προσωρινών αναμνήσεων σε πιο σταθερές, μακροχρόνιες αναμνήσεις. Ακόμα κι αν η διαδικασία της παγίωσης της μνήμης μπορεί να επιταχυνθεί, η αποθήκευση μιας ανάμνησης με τρόπο που θα διαρκέσει παίρνει χρόνο.

Ένας τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες είναι να κάνετε πρόβα ό,τι θέλετε να θυμηθείτε, για 40 δεύτερα. Μια μελέτη του 2015, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroscience, έδειξε ότι μια σύντομη περίοδος εξάσκησης αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να θυμηθείτε αυτό που κάνατε πρόβα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το «σύντομο διάστημα εξάσκησης έχει τεράστια επίδραση στην ικανότητά μας να θυμόμαστε σύνθετα, ρεαλιστικά γεγονότα για μία με δύο εβδομάδες». Μια χρονική περίοδος που μοιάζει αρκετή για να πραγματοποιήσουμε αυτό που ελπίζουμε να θυμηθούμε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!