Η διατροφή, εκτός από τη γεύση και την ενέργειά μας, επιδρά και στην ικανότητά μας να σκεφτόμαστε θετικά. Η ψυχολογία της διατροφής είναι η μελέτη για το πώς οι γνωστικές επιλογές, όπως οι αποφάσεις για το γεύμα, επηρεάζουν τη διατροφή, την ψυχολογική υγεία και τη συνολική  υγεία ενός ατόμου. Επιδιώκει να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ της διατροφικής συμπεριφοράς και της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Φαίνεται πως η διατροφή είναι υπαίτια και επηρεάζει ψυχολογικές λειτουργίες ή ψυχολογικές επιλογές. Από την άλλη πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν ότι συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ότι η συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να επηρεάζει τη διατροφή και την υγεία. Ας δούμε πώς τα μακροσυστατικά επηρεάζουν τις ορμόνες και εν συνεχεία τη διάθεσή μας.

Η πρωτεΐνη
Ορμόνες που επηρεάζει: Σεροτονίνη (ηρεμία, ευχαρίστηση), ντοπαμίνη (συγκέντρωση, εγρήγορση).
Πόση: 20-30 γρ. πρωτεΐνη ανά γεύμα (τρεις φορές τη μέρα, σε ποσότητα τουλάχιστον όσο η παλάμη σου).
(Γαλοπούλα, μοσχάρι, χοιρινό, τυρί, κοτόπουλο, κυνήγι, ψάρι)

Είναι η βασική μας άμυνα τόσο κατά της κατάθλιψης, όσο και κατά του άγχους. Η ανεπάρκεια σεροτονίνης είναι παράγοντας σε πολλά φαινομενικά άσχετα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, από κρίσεις πανικού και ευερεθιστότητα μέχρι αϋπνία και μυϊκούς πόνους. Ένα γεύμα που δεν περιέχει πρωτεΐνη συνδυασμένη με σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, μπορεί ακόμα και να σου καταστρέψει τη διάθεση, μιας και ο συνδυασμός τους είναι αυτός που θα σε κάνει να νιώσεις ικανοποίηση, ενθουσιασμό και πληρότητα.

Οι υδατάνθρακες
Ορμόνες που επηρεάζουν: Σεροτονίνη (ηρεμία, χαρά).
Πόσοι: Μοιρασμένοι σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Θα πρέπει να συνδυάζονται με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.
(Δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως, γλυκοπατάτα, βρόμη, πόριτζ)

Οι υδατάνθρακες που είναι φτωχοί σε φυτικές ίνες, όπως το λευκό ψωμί και τα γλυκά σνακ, μπορεί να φανούν καταστροφικοί για τη διάθεσή σου. Αυτές οι τροφές διασπώνται πολύ γρήγορα σε σάκχαρα με αποτέλεσμα την έκκριση αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που σίγουρα θα σου δημιουργήσει υπερένταση, εκνευρισμό και αδυναμία καθαρής σκέψης. Αντίθετα, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες διασπώνται αργά και έχουν την ιδιότητα να σου προσδίδουν το αίσθημα της πληρότητας και της ηρεμίας.

Τα λιπαρά
Ορμόνες που επηρεάζουν: Ντοπαμίνη (συγκέντρωση, ενθουσιασμός).
Πόσα: Βεβαιώσου ότι τρως κυρίως Ω3 και Ω6.
(Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολομός) και το λάδι από λιναρόσπορο είναι βασικές πηγές Ω3. Τα Ω6 βρίσκονται στη μαργαρίνη και στα φυτικά έλαια).

Η επαρκής κατανάλωση Ω3 συγκριτικά με την ποσότητα των Ω6 μπορεί να αυξήσει την ντοπαμίνη, ένα ισχυρό φυσικό αντικαταθλιπτικό στον εγκέφαλο. Αυτό μεταφράζεται σε διανοητική και σωματική εγρήγορση, συγκέντρωση και θετική διέγερση του οργανισμού. Τα λιπαρά θα πρέπει να συνδυάζονται πάντα με τα υπόλοιπα μακροσυστατικά για να αισθανόμαστε καλύτερα. Η ντοπαμίνη θεωρείται ο νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας, αλλά, όπως για όλους μας είναι σημαντική η οικογένεια, έτσι και αυτή χρειάζεται την αδελφή της, τη σεροτονίνη, για να δουλέψει καλύτερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!