Ως ένα βαθμό, η ζήλια είναι φυσιολογικό συναίσθημα, όταν όμως γίνεται υπερβολική και αδικαιολόγητη, δηλητηριάζει τη σχέση. Μπορεί να υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για τους οποίους μας ζηλεύουν, αλλά, κατά βάση, πηγές του κακού είναι η κτητικότητα και η ανασφάλεια του συντρόφου μας.

Πώς θα τη διαχειριστείς;

Στόχευσε στη σωστή επικοινωνία: Η συζήτηση είναι, ίσως, ο καλύτερος σύμβουλος στην περίπτωση της ζήλιας. Ρώτησε διεξοδικά το σύντροφό σου τι τον πειράζει και τι τον κάνει να ζηλεύει. Προσπάθησε να τον βοηθήσεις να ανακαλύψει εάν αυτό που τον ενοχλεί είναι πραγματικό ή όχι.

Μην ανέχεσαι τις αδικαιολόγητες σκηνές ζηλοτυπίας: Αρχικά μπορεί να κατευνάσουν τα πνεύματα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βλάψουν τη σχέση. Κι αυτό γιατί δίνουν την επιβεβαίωση που αναζητά ο σύντροφός σου, επομένως έχει λόγο να τις επαναλάβει.

Αναρωτήσου μήπως δίνεις και εσύ κάποια δικαιώματα: Αν διαπιστώσεις ότι η ζήλια του είναι ως ένα βαθμό δικαιολογημένη, προσπάθησε να διορθώσεις τη συμπεριφορά που την προκάλεσε. Αν δεν είναι δικαιολογημένη και αγγίζει τα όρια του παθολογικού, ίσως χρειάζεται πιο ριζική αντιμετώπιση, όπως χωρισμό.

Να θυμάσαι! Η ακραία εκδήλωση ζήλιας χρήζει επαγγελματικής βοήθειας.