Το νευρικό αποτύπωμα του ρομαντικού έρωτα υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο Κινέζοι επιστήμονες.

Είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη «βλέπει» ένα απτό πειστήριο της επίπτωσης στους ανθρώπους του πιο πολυτραγουδισμένου, πολυσυζητημένου και μυστηριώδους ανθρώπινου συναισθήματος.

Μάλιστα, προχωρούν λέγοντας ότι κάποια στιγμή ίσως υπάρξει ακόμη και τεστ, που θα μπορεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα αν κάποιος είναι στα αλήθεια ερωτευμένος. Άρα τέρμα οι μαργαρίτες και το «μ’ αγαπά – δεν μ’ αγαπά»…

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Frontiers in Human Neuroscience», πραγματοποίησαν εγκεφαλική απεικόνιση, με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), σε 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε ποτέ δεν είχαν ερωτευτεί.

Οι μελετητές κατάφεραν να βρουν ίχνη που ήταν κοινά στον εγκέφαλο των ερωτευμένων, την ώρα που τους έδειχναν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Τα ίχνη αυτά δεν εντοπίστηκαν στον εγκέφαλο ανθρώπων που δεν ήταν ερωτευμένοι.

Ο έρωτας προκαλεί ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α., όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Ακόμη, μια συγκεκριμένη περιοχή -ο κερκοφόρος πυρήνας- ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.

Όπως ανέφεραν οι Κινέζοι επιστήμονες, στο μέλλον ανοίγεται η δυνατότητα για την εφαρμογή μιας μεθόδου εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα.

Το ερώτημα πάντως παραμένει: γιατί να θέλει κανείς να την κάνει τη διάγνωση αυτή;