Πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να συσσωρεύουν έντονα συναισθήματα ή ακόμη και τραύματα που τους ακολουθούν από την παιδική τους ηλικία, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ένα αδιέξοδο, σε κάποιο διάστημα της ζωής τους. Ανακαλύψετε παρακάτω μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε πιο σωστά όλο αυτό που σας συμβαίνει, αλλάζοντας άμεσα τη ζωή σας.

1. Αναγνωρίστε την κατάσταση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι focus στον εαυτό σας και να αναρωτηθείτε ποια είναι τα πραγματικά, τα αληθινά σας συναισθήματα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε να μιλήσετε γι’ αυτά και να τα αναλύσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καταγράψετε ή ακόμη και να τα ζωγραφίσετε. Επιλέξτε οτιδήποτε σας μοιάζει πιο εύκολο και ξεκινήστε από το αυτό το πολύ σημαντικό step. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον κι αντιμετωπίστε τη δική σας πραγματικότητα με ειλικρίνεια και καθαρή ματιά.

2. Εκφραστείτε

Αφού αναγνωρίσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα, ήρθε η ώρα και να τα εκφράσετε! Βάλτε στην καθημερινότητά σας ρήματα όπως το «νιώθω» και το «αισθάνομαι» και προσπαθήστε να τα χρησιμοποιείτε όσο γίνεται περισσότερο, όταν αισθάνεστε πως είναι απαραίτητο. Ακόμη κι αν έχετε δεύτερες σκέψεις ή σας μοιάζει δύσκολο, ξεπεράστε τα όριά σας!

3. Ξεκινήστε από τα θετικά

Αν δυσκολεύεστε να κατονομάσετε τα συναισθήματά σας, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να ξεκινήσετε από τα θετικά. Αφήστε στην άκρη αυτά που σας ανησυχούν και σας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και κάντε focus σε αυτά που δε σας επιβαρύνουν. Σταδιακά, βήμα-βήμα, θα ξεκινήσετε να νιώθετε πιο άνετα με κάθε συναίσθημά σας και κάπως έτσι, θα φτάσει η στιγμή της ολοκληρωτικής αλλαγής. Είναι μία διαδικασία που δεν είναι πάντα εύκολη κι απαιτεί χρόνο, ωστόσο, σε βάθος χρόνου θα φτάσετε εκεί που θέλετε.

4. Αποχαιρετήστε τις δεύτερες σκέψεις

Ακούγεται εύκολο, αλλά είναι αρκετά δύσκολο. Μήπως ήρθε η ώρα -ωστόσο- να αλλάξει αυτό; Μη διστάζετε να εκφράσετε τα πραγματικά σας συναισθήματα, αφήνοντας τις δεύτερες σκέψεις, τις αμφιβολίες και τα ερωτηματικά να σας κυριεύσουν. Αυτοί που σας εκτιμούν και σας γνωρίζουν πραγματικά θα πρέπει να είναι ευγνώμονες και να αισθάνονται χαρούμενοι με αυτή την αλλαγή. Οι υπόλοιποι, δε θα έπρεπε εδώ και αρκετό καιρό να βρίσκονται στη ζωή και την καθημερινότητά σας.

5. Μην κρίνετε τον εαυτό σας

Ό,τι κι αν αισθάνεστε, όπως κι αν νιώθετε, προσπαθήστε -όσο είναι αυτό εφικτό- να μην κρίνετε τον εαυτό σας. Μην ασκείτε extra πίεση, σε μία ήδη δύσκολη χρονική στιγμή κι αντίθετα, στρέψτε την προσοχή σας στη βαθύτερη πηγή και προέλευση του κάθε συναισθήματος. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνεται σκληροί με τον εαυτό σας και να πάρετε θέση απέναντί του. Αντιληφθείτε το τι πραγματικά σας συμβαίνει, αναγνωρίστε το και προχωρήστε.

6. Πάρτε μία ανάσα

Μια βόλτα στο πάρκο, μία yoga-session ή ακόμη και λίγο περπάτημα απλά σε οποιοδήποτε μέρος έχετε πρόσβαση, μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και δείτε τη διάθεσή σας να αλλάζει προς το καλύτερο, με πολύ απλές κινήσεις.