Κάθε στιγμή της ημέρας, εκτός των 6 ωρών που είμαι στην σχολή, είμαι δικτυωμένη και το πρώτο πράγμα που ανοίγω στο κινητό, είναι το facebook. Τρελαίνομαι να επικοινωνώ με τους διαδικτυακούς μου φίλους, να μαθαίνω τι συμβαίνει γύρω μου και γενικά να σερφάρω σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης για λίγες ώρες.

Αυτό βέβαια το κοντρολάρω τον τελευταίο καιρό, γιατί όσο δεν είχα τα μαθήματα μέρα και νύχτα ήμουν μέσα σε αυτό και μιλούσα με τη διαδικτυακή μου παρέα. Σκέψου αγαπημένη μου φίλη-αναγνώστρια, ότι πριν ανοίξω κι εγώ λογαριασμό, κορόιδευα όλους τους υπόλοιπους που είχαν. Είναι αυτό που λέμε μην κοροϊδεύεις γιατί θα το λουστείς στο τέλος.

Κι εγώ όχι μόνο το λούστηκα, το παρατράβηξα αφού υπήρχαν μέρες που δεν καταλάβαινα πώς περνούν οι μέρες μιλώντας σε αυτήν τη μικρο-κοινωνία. Τώρα ευτυχώς ζω το τώρα, τις στιγμές με τους συμμαθητές μου στη δραματική και επειδή κάνω κάτι που γεμίζει πολύ σπάνια μπαίνω για περισσότερο από 10 λεπτά την ημέρα.

Και ξέρεις τι κατάλαβα; Ότι νιώθω πιο ελεύθερη κι ευτυχισμένη. Όσο λοιπόν σου κάνω μία προσωπική εξομολόγηση, πέφτω πάνω σε μία ενδιαφέρουσα έρευνα την οποία θα σου παρουσιάσω παρακάτω, γιατί σε αφορά κι έχει να κάνει με την παραπάνω προσωπική μου κατάθεση.

«Επιλέξαμε το Facebook επειδή είναι το κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται περισσότερο σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικ Ουίκινγκ ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Ευτυχία, το οποίο πραγματοποίησε τη μελέτη σε δείγμα 1.095 ανθρώπων στη Δανία.

Τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: οι μισοί συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Facebook, οι άλλοι μισοί απείχαν. Έπειτα από μια εβδομάδα, τα πρόσωπα που δεν είχαν χρησιμοποιήσει το Facebook δήλωσαν περισσότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Το 88% εξ αυτών δήλωσαν “ευτυχή” σε σύγκριση με το 81% της άλλης ομάδας, 84% δήλωσαν πως εκτιμούν τη ζωή (έναντι του 75% της άλλης ομάδας) και μόνο 12% δήλωσαν δυσαρεστημένα, έναντι 20% μεταξύ των προσώπων που συνέχισαν να χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο.

Στο τέλος του πειράματος, τα μέλη της πρώτης ομάδας είπαν πως είχαν πλουσιότερη κοινωνική ζωή και λιγότερες δυσκολίες να συγκεντρώνονται, ενώ τα μέλη της δεύτερης είπαν πως οι δυσκολίες αυτές παρέμειναν οι ίδιες.

«Αντί να επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη, έχουμε την ατυχή τάση να επικεντρωνόμαστε σ’ αυτό που έχουν οι άλλοι», εκτιμούν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη. Όμως στο Facebook οι άνθρωποι έχουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι από τους φίλους τους, υποστηρίζουν.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Δανοί είναι ένας από τους ευτυχέστερους λαούς του κόσμου. Εσύ αλήθεια τι κάνεις; Βγες έξω και δες τους κολλητούς σου και τις παρέες σου κι άσε τον μικρόκοσμο του facebook να περιμένει. Ψάξε την ευτυχία και γεύσου την γύρω σου κι όχι μέσα από μία οθόνη.

Πηγή:kl2real.gr