Τα πιο πολύτιµα µυστικά οµορφιάς γι αυτό το καλοκαίρι είναι η “έξυπνη” άσκηση και η αυτοπεποίθηση! Ποιος είπε ότι πρέπει να πεινάσεις για να δείχνεις πιο αδύνατη;

Αεροβική άσκηση για πάνω από 30 λεπτά Η αεροβική άσκηση είναι ο υπ αριθµόν ένα τρόπος για να κάψουµε λίπος, ακόµη κι αν δεν έχουµε περιττά κιλά αλλά µόνο τοπικό πάχος. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η καύση του λίπους ξεκινά από τα 30 λεπτά αεροβικής άσκησης και µετά, οπότε ένα 45λεπτο αεροβικής 2-3 φορές την εβδοµάδα είναι το ιδανικό.

Ένα ακόµη “µυστικό” για αποτελεσµατική άσκηση είναι να διατηρούµε τους παλµούς της καρδιάς µας γύρω στους 90 το λεπτό. Πρακτικά, αυτό σηµαίνει πως τα πρώτα λεπτά µπορεί να λαχανιάσουµε λίγο, µετά όµως θα βρούµε το ρυθµό µας και δεν θα νιώσουµε ότι εξαντλούµε τις δυνάµεις µας. Επίσης βοηθάει να συντηρούµε µια συγκεκριµένη ένταση καθόλη τη διάρκεια της άσκησης. Ιδανική αεροβική άσκηση γι αυτή την εποχή είναι το ποδήλατο, το κολύµπι, το βάδισµα και η κωπηλασία. Tip: Αν εκµεταλλεύεσαι τις διακοπές σου και ασκείσαι στην ύπαιθρο, θυµήσου να φοράς πάντα αντηλιακό και καπέλο και να έχεις µαζί σου ένα µπουκάλι µε δροσερό νερό γιατί είναι πολύ εύκολο να πάθεις αφυδάτωση. Επίσης, απόφευγε τις θερµές ώρες.

Μάθε ότι

Όταν ο οργανισµός χρειάζεται άµεση ενέργεια, ξεκινά ενεργοποιώντας ορµόνες, στη συνέχεια το µυϊκό γλυκογόνο και τέλος το αποθηκευµένο λίπος. Αυτό όµως δεν σηµαίνει ότι πρέπει να βάλουµε στόχο να εξαφανίσουµε το λίπος και να εξαντληθούµε στην προσπάθειά µας να το καταφέρουµε, καθώς είναι χρήσιµο στον οργανισµό για πολλούς λόγους. Ένας απ αυτούς είναι πως χωρίς αυτό δεν θα µπορούσαµε να προσλάβουµε τις λιποδιαλυτές βιταµίνες.

Στοχευµένες ασκήσεις Ενίσχυσε το µυϊκό σου σύστηµα µε στοχευµένες ασκήσεις, π.χ. για τους κοιλιακούς ή τα πόδια, και συνδύαζέ τες µε ασκήσεις για καύση λίπους. Αυτός ο τρόπος άσκησης προάγει τη µυϊκή ενδυνάµωση και σε βοηθά να σµιλεύσεις το µυϊκό σου σύστηµα στα συγκεκριµένα σηµεία µε αποτέλεσµα µια πιο αρµονική και όµορφη εµφάνιση, ακόµη κι αν δεν έχεις χάσει ούτε γραµµάριο!

Tip: “Τάραζε συχνά τα νερά” συστήνουν οι ειδικοί. Τι σηµαίνει αυτό; Να κάνεις διαφορετικές ασκήσεις και να προσεγγίζεις µε διαφορετικό τρόπο τις ίδιες µυϊκές οµάδες ώστε να µην συνηθίζει το σώµα σου. Ο καλύτερος τρόπος για να συµβεί αυτό είναι να εναλλάσσεις προγράµµατα. Μπορείς, για παράδειγµα, να κάνεις µία-δύο φορές την εβδοµάδα Pilates, που συνδυάζει ενδυνάµωση, ευκαµψία και ευλυγισία και άλλες τόσες χορό!

Ασκήσου “έξυπνα”

Αυξάνοντας το µυϊκό σου ιστό αυξάνεις ταυτόχρονα το ρυθµό του µεταβολισµού σου, δηλαδή “καις” περισσότερες θερµίδες ακόµη και την ώρα που κάνεις ηλιοθεραπεία ή κοιµάσαι! Αν βαριέσαι γενικά τα γυµναστήρια, δοκίµασε µια άλλη φιλοσοφία άσκησης, όπως για παράδειγµα το Pilates, που συνδυάζει την ενδυνάµωση µε την ελαστικότητα του σώµατος. Είναι µια άσκηση που προσφέρει σωµατική αλλά και πνευµατική ευεξία και ενέργεια και σε βοηθάει να συνεχίσεις την καθηµερινότητά σου µε καλύτερη διάθεση.

Tip: Εκτός από πιο δραστήριο µεταβολισµό, ένα καλό µυϊκό σύστηµα συµβάλλει στην κινητικότητα των µυϊκών οµάδων και των αρθρώσεων και προστατεύει από τα καθηµερινά µικροατυχήµατα, όπως π.χ. µια πτώση.

Απόκτησε καλή στάση σώµατος Στάσου µπροστά σε έναν καθρέφτη, γύρνα στο πλάι και άφησε το σώµα σου να “πέσει”. Οι ώµοι σου έχουν γείρει, το στοµάχι σου πετάει µπροστά, οι γλουτοί σου είναι προς τα µέσα. Τώρα φαντάσου πως υπάρχει ένα κορδόνι που σε διαπερνά, από τη λεκάνη µέχρι την κορυφή του κεφαλιού, και σε τραβά προς τα πάνω. Σφίγγεις το στοµάχι και τους γλουτούς, ορθώνεις και τεντώνεις τη σπονδυλική σου στήλη, ισιώνεις τους ώµους και βγάζεις το στήθος προς τα έξω. Έχεις χάσει 2-3 κιλά και έχεις πάρει µερικούς πόντους ύψος µέσα σε µια στιγµή! Όσο πιο συχνά µέσα στη µέρα θυµάσαι να διορθώνεις τη στάση σου τόσο πιο γρήγορα θα σου γίνει αυτοµατοποιηµένη κίνηση και θα δείχνεις πολύ πιο κοµψή και καλοφτιαγµένη. Tip: Το Pilates (και άλλες ασκήσεις που δίνουν έµφαση στη συνειδητοποίηση του σώµατος) “σέβεται” τους σωµατοµετρικούς παράγοντες και προσαρµόζεται στον καθένα χωριστά, ενώ εφαρµόζει σύνθετες ασκήσεις και ενισχύει την ευλυγισία µε την κινητικότητα των αρθρώσεων και των µυών, βοηθώντας την καλή στάση.

Εξασκήσου στην… αυτοπεποίθηση Θυµήσου πως οι πιο γοητευτικές γυναίκες της Ιστορίας είχαν ελαττώµατα. Μάθε λοιπόν να αγαπάς το σώµα και την εµφάνισή σου και µην ξεχνάς πως κάθε γυναίκα είναι διαφορετική – και αυτό είναι το πλεονέκτηµά της! Ανακάλυψε το στιλ που σε κολακεύει, τόνισε τα “δυνατά” σου σηµεία, ίσιωσε το σώµα σου και χαµογέλα. Ένα όµορφο και ζεστό χαµόγελο είναι το καλύτερο διαβατήριο για να δείχνεις -και να αισθάνεσαι- κούκλα!

Για ακόµα καλύτερα αποτελέσµατα απευθύνσου σε έναν γυµναστή, ο οποίος µπορεί να σου προτείνει ασκήσεις για τις δικές σου ανάγκες που θα σε βοηθήσουν στο συντοµότερο δυνατό διάστηµα.