Μερικοί άνθρωποι, πολύ συχνά χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την αύξηση του σωματικού τους βάρους, την αδυναμία θέλησης που έχουν στο να σταματήσουν να τρώνε ακατάσχετα. Όμως, μια νέα έρευνα δείχνει πως, ο τροφικός εθισμός θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από μια δικαιολογία για ένα επιπλέον μπισκότο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες, διεγείρονται ενστικτωδώς από τις εικόνες των τροφίμων, ενώ επίσης παρατηρήθηκε πως, τείνουν να έχουν λιγότερη δύναμη θέλησης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, αναφέρουν ότι, μερικές από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, είπαν επίσης ότι, αμέσως μετά την κατανάλωση φαγητού, εξακολουθούσαν να θέλουν να φάνε πάλι, γεγονός που υποδηλώνει έναν πιθανό εθισμό στην τροφή.

Ο Claus Voegele, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολόγος Υγείας, είπε: «Όλοι οι εθισμοί είναι παρόμοιοι σε ότι έχει να κάνει με την επιθυμία του πάσχοντα να ξανανιώσει την όμορφη αίσθηση που του προσφέρει το αντικείμενο του εθισμού του, κατάσταση που δημιουργείται από τους χημικούς νευροδιαβιβαστές οι οποίοι παράγονται όταν τρώμε, όταν παίζουμε τυχερά παιχνίδια, καπνίζουμε, κάνουμε χρήση ουσιών ή κάνουμε σεξ!».

Οι δοκιμές έγιναν είτε τρείς ώρες μετά το φαγητό ή αμέσως μετά τα γεύματα. Στα τεστ περιλαμβάνονταν γρήγορες προβολές εικόνων σε οθόνες υπολογιστών, με τυχαία σειρά, στις οποίες υπήρχαν και κάποιες με λιπαρά ή ζαχαρούχα τρόφιμα, ενώ υπήρχαν και εικόνες που δεν απεικόνιζαν τρόφιμα.

Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να κάνουν κλικ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις φωτογραφίες, όπου και διαπιστώθηκε πως εκείνες με πρόβλημα βάρους ήταν πιο αργές από τον γενικό μέσο όρο. Αρκετές από αυτές, δήλωσαν επίσης, πως η δοκιμή τους είχε προκαλέσει λαχτάρα για να φάνε, ανεξάρτητα από το πόσο πρόσφατα είχαν φάει.

«Αυτό υποδηλώνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια ενστικτώδη, ψυχολογική προδιάθεση για κραιπάλη!», είπε ο καθηγητής.

«Ωστόσο», συμπλήρωσε, «τόσο η φύση, όσο και η ανατροφή μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υπερφαγία. Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε υπερβολικά, για να παρηγορήσουν τον εαυτό τους, επειδή βαριούνται ή απλά από συνήθεια!» κατέληξε.