Οι πάσχοντες από άπνοια στον ύπνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν γλαύκωμα και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.012 ασθενείς, ηλικίας άνω των 40 ετών, και σε 6.072 υγιείς συνομηλίκους τους, και δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου της επιθεωρήσεως «Ophthalmology» που εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Όπως γράφουν επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, η μελέτη έδειξε πως οι πάσχοντες από υπνική άπνοια διέτρεχαν κατά 67% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν την συχνότερη μορφή γλαυκώματος (λέγεται γλαύκωμα ανοικτής γωνίας) μέσα σε μία πενταετία από τη διάγνωση της άπνοιας.

Οι ερευνητές εκτιμούν πιστεύουν ότι η υπνική άπνοια μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στα μάτια και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενθαρρύνουν τους γιατρούς να ενημερώσουν τους πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια στον ύπνο για τον ενδεχόμενο γλαυκώματος, ούτως ώστε να ελεγχθούν προληπτικά και να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία», σημειώνουν οι ερευνητές.

Η άπνοια στον ύπνο χαρακτηρίζεται από πολύ δυνατό ροχαλητό και αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής, που δεν αφήνουν τους πάσχοντες να κοιμηθούν ήσυχα, με συνέπεια να «σέρνονται» το επόμενο πρωί.

Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 4% των ανδρών και το 2% των γυναικών πάσχουν από αυτήν (παγκοσμίως περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι) γεγονός που κρύβει κινδύνους για την υγεία τους, καθώς προγενέστερες μελέτες την έχουν συσχετίσει επίσης με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, σακχαρώδη διαβήτη και άλλα δεινά.

Το γλαύκωμα προσβάλλει σχεδόν 70 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την δεύτερη κυριότερη αιτία τυφλώσεως παγκοσμίως. Ο αριθμός των πασχόντων από αυτό στη χώρα μας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 250.000.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών για να αναζητηθούν τυχόν ενδείξεις γλαυκώματος, και επαναληπτικό τσεκ απ αναλόγως με τα ευρήματα.