Μετά τη γυμναστική αισθανόμαστε κουρασμένοι και μπορεί να έχουμε ανάγκη από ενέργεια. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η ανάγκη δεν οδηγεί στην υπερκατανάλωση θερμίδων.

Επισκόπηση που δημοσιεύεται στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE ανέλυσε ερευνητικά δεδομένα από 99 διαφορετικές μελέτες.

«Πολλοί θεωρούν ότι η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται ως αποτέλεσμα της σωματικής άσκησης ή της έντονης προπόνησης», αναφέρουν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας. «Παρ’ όλα αυτά, δε βρέθηκαν στέρεες επιστημονικές αποδείξεις ότι η γυμναστική επηρεάζει τη συνολική κατανάλωση θερμίδων.»

Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υπέδειξαν αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ανάλογα με το είδος, την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησης. Παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, το φύλο και η φυσική κατάσταση επίσης δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα.

Αν και η άσκηση μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, και ιδιαίτερη στην καύση του λίπους, οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι εμφανή εάν δεν υιοθετήσουμε ταυτόχρονα αλλαγές στη διατροφή μας.