Οι άνθρωποι που γυμνάζονται συστηματικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούν να κάθονται.

Επιστήμονες επιστράτευσαν 1.000 εθελοντές, από τους οποίους ζήτησαν να καταγράψουν επί τρεις φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες κάθε συνάχι και βήχα που ανέπτυσσαν. Επιπλέον, ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή των συνηθειών του τρόπου ζωής τους, καθώς είναι τεκμηριωμένο πως παράγοντες όπως η διατροφή και το στρες επηρεάζουν τις αντοχές του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι τον κίνδυνο κρυολογήματος.

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, η συστηματική γυμναστική μείωνε κατά σχεδόν 50% τις πιθανότητες μολύνσεως με κάποιον από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος. Ακόμα, όμως, και όταν τελικά κρυολογούσαν οι εθελοντές, τα συμπτώματα που ανέπτυσσαν ήταν ηπιότερα και ανάρρωναν πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η άσκηση ενισχύει (και) το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας το να καταπολεμά καλύτερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο οι ενήλικες κρυολογούν δύο έως πέντε φορές τον χρόνο. Τα ευρήματα της νέας μελέτης υποδηλώνουν ότι μπορούμε να περιορίσουμε αυτούς τους αριθμούς ή έστω την σοβαρότητα των κρυολογημάτων μας.