Για την ακρίβεια, δεν είναι καν δίαιτα, είναι παιχνίδι και γι’ αυτό το λόγο δεν συστήνεται για να το κάνετε περισσότερο από 1 με 2 εβδομάδες. Είναι ένα παιχνίδι που έχει στόχο να «κοροϊδέψει» τον οργανισμό σας ώστε να μειώσεις τις κατακρατήσεις, συνεπώς και το φούσκωμα, και να αυξήσει τη διούρηση, τις κενώσεις και τις καύσεις ώστε να χάσετε 3 με 4 κιλά, ανάλογα με το βάρος και τη συμμόρφωσή σας βέβαια.

Το παιχνίδι λοιπόν είναι η ισορροπία καλίου και νατρίου: το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακρατήσεις (και ευνοεί το φούσκωμα) ενώ αντίθετα το κάλιο – όπως και το νερό – (βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων) ευνοούν τη διούρηση άρα και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση.

Μάλιστα, αυξάνοντας τα λαχανικά και φρούτα καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες που σας χορταίνουν και βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις (ειδικά όταν πίνετε μαζί τους και πολύ νερό) ενώ μειώνοντας αλμυρές τροφές – που είναι ταυτόχρονα και πιο λιπαρές – μπορεί να χάνετε και λίπος.

Προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο όπως:
1. φρούτα, π.χ. καρπούζι, πεπόνι, μπανάνα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, βερίκοκα.
2. λαχανικά όλων των ειδών (νωπά, στον ατμό ή ψητά), π.χ. ντομάτες, αγκινάρες, χόρτα, μπρόκολο, μπάμιες.
3. μυρωδικά και βότανα όπως είναι το κάρδαμο, η ρόκα, ο μαϊντανός και το σέλινο.
4. πατάτες, κατά προτίμηση ψητές ή στον ατμό.
5. ανάλατοι ξηροί καρποί (σε περιορισμένες ποσότητες όμως γιατί είναι θερμιδικά επιβαρημένοι).
6. άπαχη πρωτεΐνη, που χορταίνει χωρίς να επιβαρύνει,όπως: ασπράδι αυγού, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι, φέτα ψαριού, γαρίδες, ροδέλες καλαμαράκια.

Από την άλλη πρέπει να αποφύγετε:
1. τις τροφές που έχετε παρατηρήσει ότι σας φουσκώνουν και οι οποίες δεν είναι οι ίδιες για όλους.
2. τα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα (συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού).
3. τα λιπαρά κρέατα.
4. τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά που εκτός των άλλων είναι αλμυρά και λιπαρά) επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακρατήσεις.

Τι να πιείτε:
1. νερό, αλλά όχι μαζί με το φαγητό γιατί μπορεί να σας φουσκώνει, τους χυμούς φρούτων και λαχανικών, τον καφέ και το τσάι ειδικά όταν συνοδεύεται με λεμόνι (χωρίς ζάχαρη).
2. αποφύγετε τα αναψυκτικά γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη, και επιπλέον φουσκώνουν, τη σόδα γιατί περιέχει νάτριο, τα αλκοολούχα ποτά και κυρίως την μπύρα που φουσκώνει. Αν θέλετε να πιείτε αλκοόλ προτιμήστε το λίγο κρασί.

Συμβουλές:

  • Επειδή το κάλιο διαλύεται στο νερό δεν πρέπει να αφήνετε τα λαχανικά (κυρίως τις πατάτες) πολλή ώρα στο νερό, ούτε να τα ταλαιπωρείτε πλένοντάς τα ή βράζοντάς τα μέσα σε πολλά υγρά. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα καταναλώσετε νωπά, ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα και βραστά στον ατμό.
  • Η μόνη λιπαρή ύλη που θα χρησιμοποιήσετε είναι το ελαιόλαδο, όχι όμως περισσότερο από 2 κουταλιές την ημέρα.
  • Καθώς θα περιορίσετε στο ελάχιστο το αλάτι μπορείτε, για να νοστιμίσετε τα πιάτα σας, να χρησιμοποιήσετε ρίγανη, λεμόνι, ξύδι, κρεμμύδι και διάφορα μυρωδικά. Εκτός των άλλων, θα αυξήσετε παράλληλα την πρόσληψη του καλίου.