Οι “λεκέδες” είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα μέσα στο καλοκαίρι.

Οι συνηθισμένοι λεκέδες που απασχολούν πολλές γυναίκες λέγονται εφηλίδες. Εμφανίζονται συνήθως γύρω από τα μάτια, κάποτε όμως είναι διάχυτοι παντού σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, ώμους, μέχρι και τα χέρια.

Οφείλονται σε τοπική υπερδραστηριότητα των κυττάρων που σχηματίζουν μελανίνη και είναι επιφανειακοί, δηλαδή η μελανίνη εδράζεται μέσα στην επιδερμίδα, όχι στο βαθύτερο δέρμα (χόριο). Είναι άγνωστο γιατί αυτά τα κύτταρα έχουν υπερδιεγερθεί. Σημασία έχει ότι με την παραμικρή έκθεση στις υπεριώδεις-Β, ακόμη και για μία φορά, οι λεκέδες αυτοί (εφηλίδες) διεγείρονται, οπότε ταχύτατα γίνονται έντονοι. Αντιθέτως, τον χειμώνα μειώνονται. Έτσι λοιπόν, η καλύτερη πρόληψη το καλοκαίρι είναι πάντοτε, ακόμη και στα ψώνια, αντηλιακό με υψηλό Δείκτη Προστασίας (άνω του 20), διότι διαφορετικά θα υπάρξει άμεση υπερδιέγερση.

Tονίζεται ιδιαιτέρως, ότι το καλοκαίρι δεν γίνονται λευκαντικές φροντίδες. Αυτές γίνονται μόνον στην ψυχρή περίοδο, δηλαδή από Οκτώβριο έως Μάρτιο, και συνδυάζονται άριστα με peeling. Μία από τις πιο αποτελεσματικές λευκαντικές φροντίδες είναι ορισμένα Οξέα Φρούτων (AHAs) αυξανομένης πυκνότητας, τα οποία συνδυάζουν την βαθιά απολέπιση (peeling) με την λεύκανση των λεκέδων. Η ειδική φροντίδα με AHAs σχεδόν εξαφανίζει τους επιφανειακούς λεκέδες, ενώ παράλληλα ανανεώνει όλο το δέρμα σε βάθος. Είναι μία πολύ εξειδικευμένη αισθητική εργασία, που γίνεται μόνο από έμπειρη Αισθητικό, επειδή τα AHAs κρύβουν πολλά μυστικά, αλλά και διότι όλα τα AHAs δεν είναι εξίσου κατάλληλα.

Σε αντίθεση με τους επιφανειακούς λεκέδες, υπάρχουν και μεγάλοι μόνιμοι καφετί λεκέδες, οι οποίοι είναι διάχυτοι και δεν επηρεάζονται τόσο από τις υπεριώδεις τού ήλιου, ούτε από τις λευκαντικές φροντίδες, αφού οφείλονται σε μελανίνη που έχει εισχωρήσει στο βαθύτερο δέρμα (χόριο) και δεν μπορούν να επηρεαστούν με αισθητικές φροντίδες.  Τέτοιοι μόνιμοι λεκέδες είναι όμως σπάνιοι και δεν αφορούν την μέση γυναίκα.

Συμπερασματικά λοιπόν, τώρα το καλοκαίρι καλύπτουμε πάντοτε τους λεκέδες με αντηλιακό, δεν κάνουμε τώρα λευκαντικές φροντίδες, και προσέχουμε κάπως η διατροφή να περιλαμβάνει αρκετή βιταμίνη (ή προβιταμίνη) Α, πχ ωμό καρότο. Και όταν έρθει η ψυχρή περίοδος (Οκτώβριος – Μάρτιος) κάνουμε λευκαντικές φροντίδες, πχ με ειδικά AHAs, που είναι από τις πιο αποτελεσματικές.