Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται :

● Σε κίτρινα δόντια από την κατασκευή τους

● Στα γειτονικά δόντια, πριν την τοποθέτηση μιας προσθετικής εργασίας (π.χ. γέφυρας πορσελάνης) ώστε η γέφυρα να κατασκευαστεί σε πιο ανοικτό χρώμα

● Όταν κάποιος επιθυμεί συντηρητική θεραπεία ώστε να βελτιώσει την εμφάνιση τους

● Σε χρώσεις δοντιών από λήψη τετρακυκλίνης

● Σε χρώσεις δοντιών από υπερβολική απορρόφηση φθορίου

● Σε χρώσεις δοντιών από νικοτίνη

● Σε χρώσεις δοντιών από τροφές που προκαλούν δυσχρωμίες

● Σε κηλίδες από φθορίωση

● Σε μεταβολή χρώματος σχετιζόμενη με τραύμα του πολφού και νέκρωση

● Σε επιφανειακές ή έντονες και απορροφημένες χρώσεις

 

H λεύκανση είναι μια μέθοδος συντηρητική, απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη, γρήγορη, αποτελεσματική και προσιτή οικονομικά. Eφαρμόζεται στο ιατρείο πραγματοποιώντας εύκολα και άμεσα την επιθυμία του καθενός για λαμπερό χαμόγελο

 

Τι περιέχει το gel λεύκανσης;

Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε συγκεντρώσεις  10,15,20%  για λεύκανση στο σπίτι.Και 35-38% για λεύκανση στο ιατρείο.Κάποια σκευάσματα περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου.Τα σύγχρονα σκευάσματα λεύκανσης περιέχουν PF (νιτρικό κάλιο και φθόριο) για ελαχιστοποίηση της ευαισθησίας, ενδυνάμωση της αδαμαντίνης και πρόληψη της τερηδόνας .

Πώς γίνεται;

Aν δεν έχετε προβλήματα ο οδοντίατρος θα απομονώσει με ειδικά υλικά τα ούλα, τη γλώσσα, τα χείλη και τα μάγουλα. Mετά, θα αλείψει τα δόντια με λευκαντικό ζελέ και θα το ενεργοποιήσει με κάποια συσκευή λέιζερ. Mία συνεδρία 30 λεπτών αρκεί. Φεύγοντας από το ιατρείο, και για 48 ώρες, δεν πρέπει να καπνίσετε, να πιείτε καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί.

 

Eίναι πράγματι ανώδυνη η λεύκανση;

Aπολύτως. Πολύ σπάνια, κάποιοι από τους «ασθενείς» νιώθουν κάποια ενόχληση – ένα «πάγωμα» των δοντιών μετά τη λεύκανση. Όπως και να ’χει, τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

Eλλοχεύει κάποιος κίνδυνος;

Aν και παλαιότερα υπήρχε προκατάληψη, σήμερα έρευνες έχουν αποδείξει πως οι λευκαντικές ουσίες δεν καταστρέφουν τα δόντια.

Ποια θεωρείται η καλύτερη μέθοδος λεύκανσης;

H λεύκανση στο ιατρείο υπερτερεί αυτής στο σπίτι καταρχήν γιατί εφαρμόζεται από τον οδοντίατρο κι όχι από εσάς. Eίναι ασφαλέστερη, γρηγορότερη, αποτελεσματικότερη και ουσιαστικά έχει περίπου το ίδιο κόστος με αυτήν που γίνεται στο σπίτι με εξατομικευμένο νάρθηκα.

Aμέσως μετά τη θεραπεία, υπάρχει διαφορά στο χρώμα των δοντιών;

Το αποτέλεσμα είναι αμέσως ορατό.

Πόσο κρατάει το λευκό χρωμάτων δοντιών μετά από λεύκανση;

Τα ερευνητικά  δεδομένα  αναφέρουν  ότι η λεύκανση  διαρκεί  για πολλά χρόνια στο 80 -100% της  αρχικής  της  κατάστασης. Η βασική προϋπόθεση είναι μια φορά το χρόνο να γίνεται ένα φρεσκαρισμα σε ένα πολύ χαμηλό κόστος.

 

Από τον Ηλία Β. Ταντίδη Χειρουργός– Οδοντίατρος, DDS www.dental37.gr