Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκινικού όγκου στον εγκέφαλο, επισημαίνουν Ιάπωνες επιστήμονες. Η τελευταία έρευνα χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τη βιομηχανία κινητών τηλεφώνων και είναι η πρώτη κατά την οποία μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Στην έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Γυναικών στο Τόκιο, συμμετείχαν 322 ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο και 683 υγιή άτομα.

«Χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνικές μας, δεν βρήκαμε καμία σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και στον καρκίνο. Δίνουμε έτσι περισσότερα στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως τα κινητά δεν προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο», επισήμανε ο Ναοχίτο Γιαμαγκούτσι, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ειδικοί μελέτησαν επίσης την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Όπως είπαν και σύμφωνα με τα Νέα, οι όγκοι των ασθενών δεν ενισχύθηκαν στα σημεία που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη ακτινοβολία, ενώ τα επίπεδά της ήταν εντός των ορίων ασφαλείας που έχει θέσει η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα κινητά δεν προκαλούν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία του ενηλίκου, όσο χρόνο και αν τα χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν απέκλεισαν όμως το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα.

«Μέχρι σήμερα οι έρευνες μας έδειξαν πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ότι η χρήση κινητού προκαλεί βλάβες, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της. Οι έρευνες συνεχίζονται», τόνισε η Λέσλι Γουόκερ, διευθύντρια του βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK.

Η μελέτη των ειδικών εντάσσεται σε μεγαλύτερη έρευνα για τις επιπτώσεις στην υγεία από τα κινητά τηλέφωνα, την αποκαλούμενη Ιnterphone, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Καρκινική Έρευνα.

Συνολικά 13 χώρες θα διεξαγάγουν τις έρευνές τους και τα συμπεράσματα θα δημοσιευθούν εντός του έτους. «Τα αποτελέσματα αυτά θα είναι και τα σημαντικότερα», επισήμανε ο Γιαμαγκούτσι.

Τα συμπεράσματα της έρευνας των Ιαπώνων επιστημόνων δημοσιεύονται στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (ΒJC».