Τα ένθετα είναι  “σφραγίσματα” από πορσελάνη ή ρητίνη που κατασκευάζονται από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Έρχονται να υποκαταστήσουν τα λευκά σφραγίσματα ρητίνης ή τις ανασυστάσεις δοντιών με ρητίνη.Είναι κομμάτια πορσελάνης ή ρητίνης που αντικαθιστούν τμήματα του δοντιού που λείπουν λόγω τερηδόνας, κατάγματος ή παλιάς έμφραξης.

Ο οδοντίατρος τροχίζει το δόντι όπως στο σφράγισμα και αντί να βάλει στην κοιλότητα σύνθετη ρητίνη(άσπρο σφράγισμα) ή αμάλγαμα παίρνει αποτύπωμα και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει στο εργαστήριο το “σφράγισμα”.

Τα κεραμικά επένθετα αποτελούν την ιδανική λύση για την αποκατάσταση μέτρια κατεστραμμένων οπισθίων δοντιών με προβλεψιμότητα και υψηλή αισθητική. Κατασκευάζονται από ειδικά κεραμικά υλικά. Το υλικό που χρησιμοποιούμε  είναι  το  διπυριτικό λίθιο, που είναι το πιο σύγχρονο και με τη μεγαλύτερη αντοχή.Δόντια που στο παρελθόν απαιτούσαν απονεύρωση και θήκη σήμερα αποκαθίστανται  με επένθετα πορσελάνη.

Δεν αφαιρούμε καθόλου υγιή οδοντική ουσία, παρά μόνο την τερηδονισμένη και τα παλιά σφραγίσματα.

Τα κεραμικά ένθετα-επένθετα  κατασκευάζονται  ως εξής: ο οδοντίατρος παρασκευάζει το δόντι, παίρνει το αποτύπωμα του στόματος και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει στο  εργαστήριο το ένθετο/επένθετο επάνω στο εκμαγείο. Σε δεύτερη επίσκεψη γίνεται η πρόβα στο στόμα,γίνονται  πιθανές βελτιώσεις -εξισορρόπηση και αφού σταλεί ξανά στο εργαστήριο για το τελικό γυάλισμα, γίνεται σε επόμενη επίσκεψη η συγκόλληση του στο δόντι με ειδική “κόλλα”, η οποία κάνει το ένθετο/επένθετο ένα σώμα με το δόντι.

Τα δόντια που αποκαθίστανται με αυτή την τεχνολογία έχουν πολύ καλύτερη αισθητική,αποκτούν αντοχή ίση με τα άθικτα δόντια και έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τα λευκά σφραγίσματα.Όλα τα σφραγίσματα μπορούν να γίνουν από πορσελάνη, αλλά ιδιαίτερα ενδείκνυνται στις περιπτώσεις που η αποκατάσταση του δοντιού είναι εκτεταμένη (μεγάλα και βαθιά σφραγίσματα).

 

Από τον Ηλία Β. Ταντίδη
Χειρουργός– Οδοντίατρος, DDS www.dental37.gr