Στην γυναικολογία μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αφαίρεση ινομυωμάτων, ολική υστερεκτομή, ενδομητρίωση, κύστεις ωοθηκών, αλλά και ο καρκίνος της μήτρας, μπορούν πλέον να γίνονται με τη χρήση του ρομπότ.

Το ρομπότ είναι ένα σύστημα το οποίο αποτελείται από δύο τμήματα: α) τη χειρουργική κονσόλα όπου κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος και β) το σύστημα των 4 βραχιόνων στους οποίους τοποθετούμε την κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην ασθενή μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στο δέρμα.

Η χειρουργική κονσόλα συνδέεται με το σύστημα των βραχιόνων με καλώδιο δια μέσω του οποίου μεταφέρονται οι κινήσεις του χειρουργού από την κονσόλα προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στις άκρες των εργαλείων, με αποτέλεσμα ότι ακριβώς κίνηση κάνει ο χειρουργός-γυναικολόγος από την κονσόλα, να μεταφέρεται τελικά στα εργαλεία με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Ποιά γυναικολογικά χειρουργεία μπορούν να γίνουν με το ρομπότ Da Vinci;

Κύστη ωοθήκης Υδροσάλπιγγα Εξωμήτριος κύηση Ινομυώματα Ενδομητρίωση Αφαίρεση μήτρας – Ολική ή μερική υστερεκτομή Λύση συμφύσεων μεταξύ μήτρας-σαλπίγγων-ωοθηκών-εντέρου Ουρογυναικολογικά χειρουργεία Κακοήθεις όγκοι της μήτρας και του τραχήλου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός ρομποτικού χειρουργείου για την ασθενή;

Προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα χάρη στις πολύ μικρές οπές στη κοιλιά παρέχοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ελάττωση μετεγχειρητικού πόνου. Ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών που σχετίζονται με το τραύμα ( διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος). Έτσι η ασθενής αναρρώνει ταχύτερα. Η έξοδος από το νοσοκομείο γίνεται σε 24 ώρες ακόμα και στα μεγάλα χειρουργεία, με δυνατότητα ταχείας επανόδου στην καθημερινότητα μέσα σε 3-4 μόλις μέρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης ρομπότ για το χειρουργό -γυναικολόγο;

Σε αντίθεση με τη δισδιάστατη οπτική εικόνα που υπάρχει στη λαπαροσκόπηση, στη ρομποτική χειρουργική παρέχεται τρισδιάστατη έγχρωμη οπτική εικόνα, η οποία δίδει την αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του χειρουργού βρίσκονται μέσα στο σώμα της γυναίκας. Τα εργαλεία έχουν αρθρώσεις όπως ακριβώς και το ανθρώπινο χέρι, με αποτέλεσμα να παρέχεται απόλυτη ευελιξία και ακρίβεια των κινήσεων του χειρουργού σε επίπεδο χιλιοστού.

ΡΟΜΠΟΤ και ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ : ποιός χειρουργεί;

Χειρουργεί πάντα ο γυναικολόγος και οι κινήσεις του γίνονται πιο ακριβείς και πιο λεπτές με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα δεν λειτουργεί σαν αυτόματος πιλότος, είναι απλά ένα εργαλείο στα χέρια του χειρουργού-γυναικολόγου και χρησιμοποιείται για ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα. Η υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεσή μας και όχι μόνο δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αποτελεί το άμεσο μέλλον σε όλες τις γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα ένα ασφαλές χειρουργείο.

Από την Βασιλική Χατζηραφαήλ

Χειρουργός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Ρομποτική, Λαμπαροσκοπική Χειρουργική