Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι άνθρωποι τείνουν ενστικτωδώς να αγγίζουν με το χέρι τους το σημείο όπου πονούν, όπως αποδεικνύει νέα βρετανική έρευνα. Το άγγιγμα αυτό, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μπορεί να απαλύνει τον πόνο ακόμα και σε σημαντικό βαθμό, επειδή βοηθά τον εγκέφαλο του ατόμου να σχηματίσει καλύτερη εικόνα για το σώμα του.

Ο πόνος είναι μια πολύπλοκη προσωπική εμπειρία και δεν σχετίζεται μόνο με τα σήματα που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τα αισθητήρια όργανα και τα περιφερειακά νεύρα, αλλά και με τον τρόπο που ο εγκέφαλος ενοποιεί αυτά τα σήματα σε μια συνεκτική αναπαράσταση του σώματός ως συνόλου. Το άγγιγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιτρέπει στον εγκέφαλο να σχηματίσει μια συνεκτική εικόνα του σώματος και αυτή η αντίληψη συμβάλλει στην άμβλυνση του πόνου. Έτσι εξηγείται μάλιστα και το γεγονός πως το «κόλπο» δεν πιάνει αν κάποιος άλλος αγγίζει το σημείο του πόνου.

Οι ερευνητές υπέβαλαν εθελοντές σε δοκιμασίες που προκαλούν πόνο και μέτρησαν την αντίληψη του πόνου. Διαπίστωσαν πως όταν οι εθελοντές άγγιζαν με το ένα χέρι τους το σημείο όπου πονούσαν, πόνος μειωνόταν αισθητά μέχρι και 64%.

Η ανακάλυψη εκτιμάται πως μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.