Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες εννοούμε  ωοθήκες που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και περισσότερα ωοθυλάκια απο τις φυσιολογικές  ωοθήκες . Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι πολύ συχνές στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Έχοντας πολυκυστικές ωοθήκες, δεν σημαίνει ότι έχετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα και είναι κληρονομικά μεταδιδόμενο.   Αφορά περίπου το 15-20℅ του γυναικείου πληθυσμού. Εκδηλώνεται με ποικιλία συμπτωμάτων . Τα  κυριότερα από αυτά είναι:

  • Αραιομηνόρροια. Η γυναίκα δεν έχει σταθερό κύκλο. Είναι μεγαλύτερος των 35 μερών και μπορεί να φτάνει και τους 6 μήνες.
  • Η διαταραχή της ισορροπίας των ορμονών μεταξύ LH και FSH. Φυσιολογικά τα επίπεδα της FSH είναι μεγαλύτερα από την LH. Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών η LH γίνεται σχεδόν διπλάσια από την FSH.
  • Υπογονιμότητα .
  • Υπερανδρογοναιμία.
  • Τριχοφυΐα. Κυρίως στο πρόσωπο , στο στήθος και στην πλάτη.
  • Λιπαρότητα του δέρματος.
  • Ακμή.
  • Προβλήματα βάρους.
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Ανδροειδή τριχόπτωση.

Έχει παρατηρηθεί ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με το μεταβολικό σύνδρομο. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 20 ℅ των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πάσχει και από το μεταβολικό σύνδρομο,   κατά το οποίο έχουμε εμφάνιση υπέρτασης, σακχαρώδη διαβήτη,  υπερχοληστεριναιμίας και παχυσαρκία κεντρικού τύπου. Συνήθως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συνδυάζεται με δύο ή τρία από τα παραπάνω συμπτώματα. Σπανιότερα με περισσότερα και σχεδόν ποτέ με όλα μαζί.

Πως γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών;

Η διάγνωση των πολυκυστικών ωοθηκών γίνεται με ορμονικές εξετάσεις στις οποίες μετράμε τα επίπεδα της LH, FSH, προλακτίνης, τα βασικά ανδρογόνα, SHBG  και DHEAS. Επίσης γίνεται και υπερηχογραφικός έλεγχος κατά τον οποίο εμφανίζονται διογκωμένες ωοθήκες με πολλές καταβολές ωοθυλακίων μεγέθους 5-9mm τα οποία αδυνατούν να εξελιχθούν. Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου;

Η θεραπεία του συνδρόμου εξαρτάται από τα συμπτώματα που το συνοδεύουν. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι η διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, άσκηση και σωστή διατροφή. Σε περιπτώσεις διαταραχής περιόδου δίνονται αντισυλληπτικά δισκία. Για την ακμή και τη λιπαρότητα δίνονται αντισυλληπτικά δισκία σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα. Για τις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη δίνονται χάπια, ή ενέσεις που προκαλούν διέγερση της ωοθήκης και ωοθηλακιορρηξία. . Πρέπει να τονιστεί ότι σε γυναίκες με αμηνόρροια ,  η συνεχής δράση των οιστρογόνων που προκαλείται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στη μήτρα και στο μαστό(σπανίως ανάπτυξη κακοήθειας). Γι’ αυτό η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων χαμηλής δοσολογίας είναι θεραπεία εκλογής στις γυναίκες που δεν επιθυμούν εγκυμοσύνη.

 

Από τη Βασιλική Χατζηραφαήλ-Χειρουργός μαιευτήρας, Γυναικολόγος