Παρατηρείς μεταβολές στην περίοδο κι έχεις αγχωθεί; Το αίμα της περιόδου σου έχει περίεργο χρώμα καφετί ή ροζέ; Φοβάσαι πως κάτι έπαθες ή αρχίζεις να υποψιάζεσαι εγκυμοσύνη; Μάθε το «χρωματολόγιο» της περιόδου

Το χρώμα της περιόδου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και μεταξύ των ημερών που έχεις έμμηνο ρύση. Ανάλογα λοιπόν με το αν έχεις «βαριά» περίοδο ή πιο «ελαφριά» το χρώμα μπορεί να είναι από ροζ-καφετί μέχρι και βαθύ κόκκινο ή μπορντώ. Ας δούμε όμως το ζήτημα αναλυτικά:  

-Καφέ χρώμα περιόδου Στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου έχεις καφέ υγρά αντί για κανονική ροή αίματος; Κάτι τέτοιο δε θα πρέπει να σε προβληματίζει καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό. Απλά, η έμμηνος ρύση γίνεται πιο αργά με αποτέλεσμα το λιγοστό αίμα να αργεί να βγει και να οξειδώνεται γι΄αυτό παίρνει αυτό το καφετί χρώμα.

-Καφέ υγρά μεταξύ των περιόδων Αν μεταξύ των περιόδων σου έχεις καφέ υγρά μην προβληματίζεσαι. Στη φάση της ωορρηξίας συμβαίνουν αρκετές ορμονικές μεταβολές που μπορεί να προκαλέσουν μικρή απώλεια αίματος από το ενδομήτριο. Πιο συγκεκριμένα, αυτού του τύπου το αιματάκι ονομάζεται σπότινγκ (spotting) ή αιμορραγία εκ διαφυγής και συχνά σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών. Σ’ αυτή την περίπτωση το σπότινγκ σημαίνει ότι το σώμα σου προσπαθεί να προσαρμοστεί στο χάπι και συνήθως σταματάει μετά από δύο εβδομάδες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν τυχόν ξεχάσεις να πάρεις ένα ή δύο χάπια στην ώρα τους.

Αν, ωστόσο, το σπότιγνκ συνεχίζεται και στον επόμενο κύκλο μπορεί να χρειαστεί ν’ αλλάξεις αντισυλληπτικό σκεύασμα με κάποιο διαφορετικής δοσολογίας και γι’ αυτό πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γυναικολόγο σου. Επίσης, αν έχεις κολπικά καφέ υγρά σε άσχετες ημέρες πλην της περιόδου και της ωορρηξίας σου, καλό θα ήταν να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου, που είναι και ο μόνος αρμόδιος για να αποκλείσει οποιοδήποτε ιατρικό πρόβλημα.

-Ροζ ανοιχτόχρωμο χρώμα περιόδου Έχεις ακούσει πως το ροζ αίμα της περιόδου σχετίζεται με μια πιθανή εγκυμοσύνη και με το που δεις κηλίδες σκέφτεσαι πως έχεις μείνει έγκυος; Η αλήθεια είναι πως είναι δυνατό, αν και σπάνιο – στις πρώτες ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου να εμφανιστούν ανοιχτόχρωμες ροζ κηλίδες αίματος. Ωστόσο, αν τις επόμενες ημέρες η ροή αίματος αυξηθεί το ενδεχόμενο να είσαι έγκυος είναι μηδενικό αφού το πρώτο κι αξιόπιστο σημάδι εγκυμοσύνης είναι η απουσία περιόδου.

-Πηχτό σκουρόχρωμο αίμα Κατά την περίοδο συχνά παρατηρείς πηχτό σκουρόχρωμο αίμα; Συνήθως – και ειδικά αν κάτι τέτοιο εμφανίζεται σε κάθε σου περίοδο – δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό. Όπως μάλιστα θα έχεις παρατηρήσει, κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως στην πιο δύσκολη ημέρα της περιόδου σου, με έντονη αιμμοραγία. Αυτό που συμβαίνει είναι πως όταν η ροή του αίματος είναι γρήγορη, αυτό δεν προλαβαίνει να διασπαστεί με αποτέλεσμα να βγαίνει με τη μορφή μικρών θρόμβων. Αν λοιπόν ανέκαθεν έβγαιναν μικροί θρόμβοι αίματος κατά την περίοδο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αντίθετα αν ποτέ μέχρι τώρα δεν είχες παρατηρήσει κάτι τέτοιο, κλείσε ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σου για να αποκλειστεί οποιοδήποτε παθολογικό αίτιο.

-Αλλαγές στο χρώμα της περιόδου Το χρώμα της περιόδου μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το πόσο βαριά η ελαφριά είναι η έμμηνος ρύση. Στις ημέρες μεγάλης αιμορραγίας το αίμα είναι αρκετά σκούρο σε αντίθεση με τις πρώτες ή τελευταίες ημέρες που είναι από ροζ έως καφετί. Να θυμάσαι επίσης πως τα αντισυλληπτικά ρυθμίζουν τις «βαριές» περιόδους, μειώνοντας την ροή, οπότε αν ξεκίνησες τα χάπια μη φοβηθείς αν παρατηρήσεις πιο ανοιχτόχρωμο αίμα ή ακόμη και καφετί.