Τα ζεστά ρούχα και η καλή διατροφή δεν είναι οι μόνοι σου σύμμαχοι ενάντια στις ιώσεις. Η γυμναστική μπορεί επίσης να κάνει τα «μαγικά» της αρκεί να τη «χρησιμοποιήσεις» σωστά.

Η μέτρια άσκηση μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού μας καθώς αυξάνει την κινητικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, βοηθώντας τα να  εντοπίζουν και να καταστρέφουν τους ιούς και τα βακτήρια που μας απειλούν συνήθως. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας όμως, έδειξε ότι αν η άσκηση είναι πολύ έντονη ή εξαντλητική ο κίνδυνος που διατρέχεις να κολλήσεις κάποια γρίπη ή ίωση – για τις επόμενες 72 ώρες που ακολουθούν – είναι 6 φορές μεγαλύτερος. Ακολούθησε λοιπόν τις συμβουλές εκγύμνασης που ακολουθούν και βγες νικήτρια.

 

ΠΡΙΝ ΤΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

 

Πιες τις βιταμίνες σου

Ιδιαίτερα αν το πρόγραμμά σου είναι πολύ πιεσμένο είναι πιο πιθανό να μην τρέφεσαι πάντα όσο σωστά θα ήθελες. Φρόντισε λοιπόν να λαμβάνεις καθημερινά τις βιταμίνες που χρειάζεσαι ενισχύοντας τη διατροφή και το ανοσοποιητικό σου με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και σκευάσματα βιταμινών, εφόσον είναι απαραίτητο.

Τα ξενύχτια κομμένα

Ένας καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ξεκούραση και την αναδόμηση των μυών σου ενώ παράλληλα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σου. Φρόντισε λοιπόν να κοιμάσαι καλά το βράδυ καθώς λιγότερο από 7 ώρες ύπνου την ημέρα αυξάνουν έως και 3 φορές τις πιθανότητες να κρυολογήσεις, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο (American Medical Association)

Μέτρα τις δυνάμεις σου

Αν νιώθεις κουρασμένη, το σώμα σου σε προειδοποιεί ότι ίσως το έχεις παραπιέσει, απειλώντας παράλληλα τις αντιστάσεις του οργανισμού σου. Πριν λοιπόν κάνεις γυμναστική, μέτρα τις αντοχές σου από το 1 έως το 5 (με το 1 να νιώθεις γεμάτη ενέργεια και το 5 εντελώς εξουθενωμένη). Αν βρίσκεσαι στο 3 ή στο 4 μείωσε την ένταση και το χρόνο της άσκησης που συνήθως κάνεις, ενώ αν φλερτάρεις με το 5 καλύτερα μείνε σπίτι.

 

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 

Μην ξεχνάς τα καύσιμα

Όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μας είναι υψηλά είναι πιο εύκολο για το σώμα μας να ανακτήσει τις χαμένες του δυνάμεις. Αν λοιπόν η προπόνησή σου διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα φρόντισε να καταναλώνεις περίπου 60γρ υδατάνθρακες κάθε 15-30 λεπτά. Μία μπανάνα ή ένα ισοτονικό ποτό είναι το ίδιο αποτελεσματικά για να σου δώσουν την απαραίτητη ενέργεια και να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τραυματισμούς και φλεγμονές.

Κράτα ρυθμό

Όποια αερόβια άσκηση και αν έχεις επιλέξει (τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι κτλ) φρόντισε να κρατάς ένα σταθερό ρυθμό χωρίς να εξαντλείς τις δυνάμεις σου και να φτάνεις τις αντοχές σου στα άκρα γιατί αργά ή γρήγορα ο οργανισμός σου θα σε προδώσει.

 

Άκου το σώμα σου

Αν οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της προπόνησης νιώσεις ασυνήθιστη κούραση, κάνε ένα διάλειμμα, πάρε μια ανάσα και ξεκίνησε ξανά όταν νιώθεις έτοιμη σε λίγο πιο χαλαρούς ρυθμούς. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς υπερβολικά ούτε να εξαντλείσαι.

 

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Διώξε τα μικρόβια

Κάνε ένα ντους και διώξε τον ιδρώτα και όλα τα μικρόβια που απειλούν την υγεία σου. Η σωστή υγιεινή όχι μόνο μετά από τη γυμναστική αλλά και γενικότερα στην καθημερινή σου ζωή αποτελεί βασική ασπίδα προστασίας. Μην ξεχνάς λοιπόν να πλένεις τακτικά τα χέρια σου ή να χρησιμοποιείς αντισηπτικά προϊόντα ιδιαίτερα όταν έρχεσαι σε επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα (τηλέφωνα, πληκτρολόγια, πόμολα κα.)

Μην ξεχνάς τη σαλάτα σου

Φρόντισε να τρως τουλάχιστον 2 μερίδες από πράσινα φυλλώδη λαχανικά καθημερινά καθώς και τα απαραίτητα φρούτα αφού τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα περισσότερο από ότι φαντάζεσαι.

Αν είσαι ήδη άρρωστη…

Η έντονη άσκηση όταν είμαστε άρρωστοι, ειδικά όταν έχουμε ένα γερό κρυολόγημα ή πυρετό, μπορεί να μας κάνει χειρότερα. Όμως αν απλώς τρέχει η μύτη μας δεν είναι λόγος για να μην πάμε γυμναστήριο. Αναλόγως τη σοβαρότητα της κατάστασης λοιπόν, δες πώς μπορείς να κινηθείς:

Μπορείς να γυμναστείς αν έχεις:

– ελαφρύ πονοκέφαλο

– λίγο βήχα

– μικρό «μπούκωμα ή μύτη που τρέχει λίγο

– ήπιο πονόλαιμο

 

Μείνε σπίτι αν έχεις:

– ημικρανία

– «βράσιμο» στο στήθος

– πόνο στα κόκαλα ή τους μυς

– πυρετό πάνω από 37, 5

– έντονη κόπωση

– ναυτία, εμετό

– διάρροια