Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει δυναμικά την εμφάνιση της στην ιατρική. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται νέες μέθοδοι χειρουργικών επεμβάσεων που στόχο έχουν το καλύτερο χειρουργικό αποτέλεσμα και την ταχύτερη ανάρρωση του ασθενούς. Το πρώτο βήμα έγινε με τη λαπαροσκόπηση , η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Όμως η εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στα χέρια των χειρουργών το ρομποτικό σύστημα Da Vinci και την ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική  χειρουργική. Πρόκειται ουσιαστικά για την εξέλιξη της απλής λαπαροσκόπησης. Είναι μια ελάχιστα τραυματική χειρουργική μέθοδος η οποία δίνει τη δυνατότητα να εκτελούνται τα χειρουργεία με απόλυτη ακρίβεια. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από το 2000 στην Αμερική .Στην Ελλάδα από  το 2006 και έως σήμερα διενεργείται ένα πολύ  μεγάλο φάσμα χειρουργείων με τη χρήση του ρομπότ.

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα της μήτρας αποτελούν την πιο συχνή ανωμαλία της μήτρας της γυναίκας. Είναι καλοήθεις όγκοι και απασχολούν συνήθως ηλικίες 22-55 ετών. Το μέγεθος τους μπορεί να είναι από λίγα χιλιοστά μέχρι πολλά εκατοστά, έτσι ώστε είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν όλη την κοιλιακή χώρα. Τα αίτια που προκαλούν τα ινομυώματα είναι η κληρονομικότητα σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ορμονών (οιστρογόνων) στο αίμα της γυναίκας.

Τι συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν;

–      Αιμορραγία. Είναι συνήθως σαν αιμορραγία κατά την περίοδο, αλλά μπορεί να είναι και σαν σταγονοειδής αιμόρροια. Η αυξημένη απώλεια αίματος έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση αναιμίας στη γυναίκα.

–      Πόνο και αίσθημα βάρους που προκαλείται από την αύξηση του μεγέθους και του όγκου του ινομυώματος.

–      Πίεση των γύρω οργάνων όπως των αγγείων, της ουροδόχου κύστης και του εντέρου.

–      Προβλήματα υπογονιμότητας.

 

Ποιά είναι τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που παρέχονται με τη ρομποτική χειρουργική κατά την αφαίρεση ινομυωμάτων της μήτρας;

1)Αυξάνει η ικανότητα του χειρουργού να παρασκευάσει με ιδιαίτερα λεπτές κινήσεις ένα ινομύωμα, όπως και να αφαιρέσει μεγάλα ινομυώματα από τη μήτρα.

2)Παρέχει καλύτερη απεικόνιση του χειρουργικού πλάνου

3)Η χρήση του ρομπότ επιτρέπει την συρραφή της μήτρας σε 3 επίπεδα με μεγάλη ακρίβεια, πράγμα πολύ σημαντικό όταν το ινομύωμα βρίσκεται βαθειά μέσα στη μήτρα και ακουμπάει στο ενδομήτριο και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την διάνοιξή του (ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει).

4)Επιτρέπει την εξαίρεση πολύ μεγάλων ινομυωμάτων έως και 12 εκ.

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Χειρουργεί πάντα ο γιατρός και οι κινήσεις του γίνονται πιο ακριβείς και πιο λεπτές με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος. Το ρομποτικό σύστημα δεν έχει την παραμικρή αυτονομία, ούτε λειτουργεί σαν αυτόματος πιλότος, είναι απλά ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια του χειρουργού-γυναικολόγου και χρησιμοποιείται για ένα άριστο, μοναδικό, χειρουργικό αποτέλεσμα στη γυναίκα ασθενή. Η υψηλή τεχνολογία είναι στη διάθεσή μας και όχι μόνο δεν μπορεί να αντικατασταθεί, αλλά αποτελεί το άμεσο μέλλον σε όλες τις γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε γυναίκα ένα ασφαλές χειρουργείο.

Από τη Βασιλική Χατζηραφαήλ Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος