Η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων τροφίμων και λιγότερων δημητριακών ολικής αλέσεως συμβάλλει στις νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την έκρηξη των διαβητικών: η συχνή κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και το σαλάμι.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, αυτοί οι τρεις παράγοντες – η κατανάλωση πολλών δημητριακών ολικής αλέσεως, πολλών επεξεργασμένων δημητριακών και πολύ κρέατος – ήταν οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν σε περισσότερες από 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018.

Πράγματι, εκτιμάται ότι επτά στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως το 2018 σχετίζονταν με κακές διατροφικές επιλογές.

«Η μελέτη δείχνει ότι η χαμηλή ποιότητα υδατανθράκων είναι ο κύριος «οδηγός» του διαβήτη τύπου 2 που προκαλείται από τις δίαιτες παγκοσμίως», λέει ο συγγραφέας Δρ Dariusz Mozaffarian, καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts και καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Tufts της Βοστώνης.

«Αυτά τα νέα ευρήματα αναδεικνύουν ένα σημαντικό τομέα που χρήζει παγκόσμιας προσοχής για τη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και τη μείωση του καταστροφικού βάρους του διαβήτη», δήλωσε ο Mozaffarian.

Τι έδειξε η μέλετη:

Ο Mozaffarian και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης από το 1990 έως το 2018 και το εφάρμοσαν σε 184 χώρες – σε σύγκριση με το 1990, το 2018 υπήρχαν 8,6 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 λόγω κακής διατροφής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση υπερβολικά πολλών ανθυγιεινών τροφών αποτελεί ισχυρότερη αιτία του διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως από ό,τι η έλλειψη πρόσληψης υγιεινών τροφών.