Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που ακολουθούν μια φυτική διατροφή, καθώς βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης του μη αιμικού σιδήρου (ή του σιδήρου από τα φυτά).

Ο ψευδάργυρος από την άλλη είναι ένα μέταλλο που θεραπεύει τις πληγές, βοηθάει στην παραγωγή πρωτεΐνης και DNA, ενώ παίζει επίσης ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το σώμα μας δεν μπορεί να τον αποθηκεύσει, επομένως η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι σημαντική.

Πάμε να δούμε 4 τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο

Αρακάς

Ένα φλιτζάνι αρακά παρέχει το 64% του DV της βιταμίνης C και το 16 % του DV του ψευδάργυρου μαζί με σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και αρκετές βιταμίνες Β.

Ο αρακάς είναι ένα λαχανικό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με 8 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Πολλά vegan και χορτοφαγικά τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με πρωτεΐνη μπιζελιού, καθώς είναι μια εξαιρετική φυτική εναλλακτική λύση.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα από τα λίγα φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο, παρέχοντας το 22% του DV (της ημερήσιας αξίας) της C και το 12% του DV του ψευδάργυρου ανά ολόκληρο φρούτο. Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας χαμηλά.

Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, με 13,5 γραμμάρια σε ένα ολόκληρο φρούτο. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής.

Edamame

 

Το Edamame είναι σπόροι σόγιας που συλλέγονται νωρίς πριν ωριμάσουν. Αυτά τα τρυφερά φασόλια είναι μια νόστιμη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης που μπορεί να προστεθεί σε πολλά πιάτα. Ένα φλιτζάνι edamame έχει 19% του DV του ψευδάργυρου και 11% του DV της C.

Η ίδια μερίδα περιέχει επίσης φυλλικό οξυ, που απαιτείται για τη δημιουργία DNA και άλλου γενετικού υλικού κι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που είναι ή θα ήθελαν α μείνουν έγκυες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ανεπάρκειες φυλλικού οξέος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελαττώματα του νευρικού σωλήνα ή πρόωρο τοκετό.

Τέλος πολλοί χυμοί φρούτων και λαχανικών, δημητριακά και ψωμί έχουν προσθήκη βιταμίνης C και ψευδάργυρου, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα τα δημητριακά πρωινού είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνη C και ψευδάργυρο.

Μαγειρεμένο σπανάκι

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι έχει 20 % του DV της βιταμίνης C και 12 % του DV του ψευδαργύρου. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης Κ και βιταμίνης Α.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C ταυτόχρονα με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας του σώματός σας να απορροφά σίδηρο. Και το σπανάκι έχει 36 τοις εκατό DV σιδήρου.