Η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι συχνά ένα πρώιμο σύμπτωμα σοβαρών προβλημάτων υγείας. Εάν δεν δοθεί προσοχή ή δεν αποδοθεί σε λάθος αιτία, δεν δίνεται η κατάλληλη θεραπεία και οι συνέπειες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Πώς ορίζεται η ανεξήγητη απώλεια βάρους

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους ορίζεται ως απώλεια άνω του 6% του σωματικού βάρους για περίοδο 12 έως 5 μηνών, χωρίς προσπάθεια ή χωρίς να γνωρίζει τον λόγο.

5 προβλήματα υγείας που προκαλούν ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ορισμένες χρόνιες ασθένειες αποτελούν τη βάση της απώλειας βάρους, ειδικά όταν είναι ξαφνική. Μερικές φορές η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου που απαιτεί ιατρική φροντίδα, οπότε είναι σημαντικό να εντοπιστεί η αιτία.

  • Υπερθυρεοειδισμός
  • Διαβήτης τύπου 1
  • Διάφοροι τύποι καρκίνων
  • Πεπτικές διαταραχές
  • Κατάθλιψη

1. Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ορμόνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, νευρικότητα, αϋπνία και αυξημένη όρεξη. Ο υποθυρεοειδισμός, στον οποίο ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κόπωση και κατάθλιψη.

2. Διαβήτης τύπου 1

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κάνει το σώμα σας να καίει λίπος και μυς για ενέργεια.

3. Διάφοροι τύποι καρκίνων

Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορούν να προκαλέσουν ακούσια απώλεια βάρους, όπως καρκίνοι του οισοφάγου, των πνευμόνων, του παγκρέατος και του στομάχου. Αυτοί οι τύποι καρκίνων μπορούν να διαταράξουν την κανονική όρεξη και την πέψη λόγω των επιπτώσεών τους στο μεταβολισμό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, ένα από τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι ανεξήγητη απώλεια βάρους. Ο καρκίνος αυξάνει τη φλεγμονή, προάγει την απώλεια μυών και καταστρέφει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Ένας αυξανόμενος όγκος μπορεί επίσης να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας σε ηρεμία ή πόση ενέργεια καίει το σώμα σε ηρεμία.

4. Πεπτικές διαταραχές

Η νόσος του Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η κοιλιοκάκη είναι πεπτικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, διάρροια, κοιλιακό άλγος και ναυτία.

5. Κατάθλιψη

Αυτή η διαταραχή της διάθεσης επηρεάζει το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρεξης και τελικά σε απώλεια βάρους. Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο.