Η σωστή στοματική υγιεινή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη διατήρηση ενός όμορφου και υγιούς χαμόγελου. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφής και των βακτηριδίων από το στόμα μας.

Σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή της οδοντόβουρτσας κυρίως (και όχι τόσο της οδοντόκρεμας), η χρήση κάποιων βοηθητικών μέσων όπως είναι το νήμα, τα βουρτσάκια μεσοδοντίων και το στοματικό διάλυμα , αλλά και η συχνότητα του βουρτσίσματος.

5+1 λάθη που κανουμε στην άσκηση της στοματικής μας υγιεινής καθημερινά:

Πλένουμε τα δόντια μας μόνο μια φορά την ημέρα

Δυστυχώς μια φορά δεν επαρκεί για να αφαιρεθούν αποτελεσματικά τα μικρόβια και τα υπολείμματα των τροφών. Είναι απαραίτητο το βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα και για περίπου 2 λεπτά τη φορά για να έχουμε ένα καθαρό και υγιές στόμα.

Δεν πλένουμε με σωστή τεχνική

Είναι ζωτικής σημασίας να πλένουμε όλες τις επιφάνειες των δοντιών- εξωτερικά, εσωτερικά και μασητικά-, με ήπιες κυκλικές κινήσεις της οδοντόβουρτσας, η οποία πρέπει να τοποθετείται στην ένωση δοντιών – ούλων με γωνία 45 περίπου μοιρών. Η χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας κάνει το βούρτσισμα πιο εύκολο για άτομα που δυσκολεύονται σε αυτό.

Δε χρησιμοποιούμε το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια

Η οδοντόβουρτσα μόνη της δεν μπορεί να καθαρίσει τις δύσκολες περιοχές ανάμεσα στα δόντια μας, οπότε είναι απαραίτητη η χρήση του νήματος ή των μεσοδοντίων μια φορά την ημέρα για την απόλυτη καθαριότητα.

Ξεχνάμε να αλλάξουμε την οδοντόβουρτσά μας

Είναι σημαντικό να αλλάζουμε την οδοντόβουρτσά μας ανα 2 μήνες, ιδίως αν βλέπουμε τους θυσσάνους της να έχουν παραμορφωθεί, όπως επίσης και σε περιπτώσεις που έχουμε πρόσφατα νοσήσει από γρίπη, κορωνοιό ή και απλό κρυολόγημα.

Χρησιμοποιούμε καθημερινά στοματικό διάλυμα αντι του βουρτσίσματος

Το στοματικό διάλυμα δε μπορεί να αντικαταστήσει το βούρτσισμα, είναι ενα συμπληρωματικό μέσο, του οποίου η χρήση πρέπει πάντα να γίνεται με βάση τις οδηγίες που έχετε από τον οδοντίατρό σας.

Παραμελούμε τη γλώσσα μας

Η γλώσσα μας φέρει ανατομικές δομές, όπως σχισμές, που ευνοούν τη συγκράτηση μικροβίων και τροφών, με αποτέλεσμα την κακοσμία του στόματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τον καθαρισμό της γλώσσας απο μέσα προς τα έξω με την οδοντόβουρτσα ή και με κάποιο ειδικό ξέστρο μία ή δύο φορές την ημέρα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!