Το να μην έχετε ενέργεια μπορεί να είναι σύνηθες, αλλά σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πρόβλημα είναι η καθημερινότητά τους και, δυστυχώς, η σύγχρονη ζωή είναι πολύ απαιτητική.

Δείτε παρακάτω τους 6 λόγους που δεν έχετε ενέργεια.

Τρώτε πολλή ζάχαρη

Όταν καταναλώνετε τροφές με ζάχαρη, συχνά παρέχουν μια γρήγορη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα αυξημένης ενέργειας και εγρήγορσης λίγο μετά την κατανάλωση. Δυστυχώς, όμως, αυτή η απότομη αύξηση ενέργειας οδηγεί σε μια γρήγορη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Δεν ασκείστε αρκετά

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά όσο περισσότερη ενέργεια ξοδεύετε στη φυσική κίνηση, τόσο περισσότερη ενέργεια θα έχετε. Επιπλέον, η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνει τα συμπτώματα αϋπνίας και ενισχύει την εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας στους ενήλικες, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση .

Σε περιόδους κούρασης, σχεδιάστε να σηκωθείτε και να περπατήσετε για πέντε λεπτά έξω. Ταυτόχρονα, κάντε μια συντονισμένη προσπάθεια για κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα. Η καθημερινή άσκηση θα κάνει πραγματικά τη διαφορά στα επίπεδα ενέργειάς σας.

Είστε αφυδατωμένοι

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της κατανάλωσης νερού — και ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ενέργεια, τη διάθεση και τη συγκέντρωσή σας. Επιδιώξτε να πίνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα και φροντίστε να πίνετε ακόμα περισσότερο νερό, εάν κάνετε έντονη δραστηριότητα ή βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους σε υψηλές θερμοκρασίες.

Είστε αγχωμένοι

Πολλοί από εμάς έχουμε αρκετούς λόγους για να νιώθουμε αγχωμένοι. Το άγχος είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος ή το μακροχρόνιο στρες που δεν έχει επιλυθεί, γνωστό και ως χρόνιο στρες, μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και σε αίσθημα χρόνιας κόπωσης.

Το άγχος μπορεί να είναι η μεγαλύτερη αποστράγγιση ενέργειας από όλες. Μπορεί να τρώτε ισορροπημένα, να γυμνάζεστε και να πηγαίνετε νωρίς για ύπνο κάθε βράδυ, αλλά εάν είστε συνέχεια στρεσαρισμένοι, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Το να αφιερώνετε 15 λεπτά κάθε μέρα για να χαλαρώνετε, μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε τον έλεγχο των καθημερινών απαιτήσεων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, παραμονή στο ντους για λίγα επιπλέον λεπτά ή να κάνετε έναν σύντομο διαλογισμό .

Επιπλέον, εάν αισθάνεστε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον επαγγελματία ψυχικής υγείας για καθοδήγηση σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος και να αποφύγετε μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Δεν τσιμπολογάτε έξυπνα

Εάν τρέχετε στο μηχάνημα αυτόματης πώλησης για ένα γρήγορο απογευματινό σνακ, η επιλογή σας —πιθανότατα πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη— θα στείλει τα επίπεδα ενέργειας σας προς τη λάθος κατεύθυνση.

Αντί να βασίζεστε σε σνακ μεταξύ των γευμάτων που περιέχουν πολλή ζάχαρη ή αποτελούν πηγές εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων, είναι προτιμότερο να επιλέγετε σνακ που παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες , καθώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά αφομοιώνονται πιο αργά στο σώμα και παρέχουν ενέργεια μεγαλύτερης διάρκειας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν ένα κομμάτι τυρί και φρούτα, μια φέτα τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο αμυγδάλου ή μερικές φέτες γαλοπούλας και καρότα.

Τρώτε ένα πολύ μεγάλο γεύμα

Η κατανάλωση ενός πολύ μεγάλου γεύματος, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του, μπορεί να εκτρέψει μια σημαντική ποσότητα της ροής του αίματος στο πεπτικό σύστημα για να βοηθήσει στην πέψη. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί και λιγότερο σε εγρήγορση, καθώς το σώμα σας εστιάζει στην επεξεργασία του φαγητού.

Εάν το εν λόγω γεύμα ήταν μεσημεριανό, αυτό σημαίνει μεσημεριανή πτώση ενέργειας. Για να φτιάξετε ένα γεύμα που παρέχει ενέργεια, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα και δεν είναι πολύ βαρύ, συνιστώ ένα ισορροπημένο γεύμα που να περιέχει άπαχη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες (όπως αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως ή φασόλια και φακές). υγιεινά λίπη και πολλά λαχανικά.