Τα μάτια είναι ένα από τα πιο σημαντικά και ταχύτερα όργανα του σώματος καθώς μπορεί να εστιάσει σε περίπου 50 διαφορετικά αντικείμενα, κάθε δευτερόλεπτο. Με ποια τρόφιμα μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία τους;

Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς τείνουμε να παραμελούμε τη σημασία της υγιούς όρασης, μη συνειδητοποιώντας πως λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην ακτινοβολία από τους υπολογιστές, τα κινητά, την τηλεόραση, τα βλάπτουμε καθημερινά. Σαν αποτέλεσμα, μπορούν να προκύψουν επιπλοκές, όπως:

  • Καταρράκτης.
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων.

Τα 7 κορυφαία τρόφιμα για υγιή μάτια:

1. Καρότα
Είτε καταναλώνονται ωμά είτε ως φρέσκος χυμός, τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη που βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των μυών των ματιών. Η τακτική κατανάλωση καρότων βοηθά επίσης στη διατήρηση της καλής όρασης ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Β-12 που είναι ωφέλιμα για την όρασή σας είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή.

2. Πιπεριές

Οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στον έλεγχο και την πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων των ματιών. Οι πιπεριές περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από το μπλε φως των οθονών, λειτουργώντας σαν «αντηλιακό».

3. Αβγά

Τα απαραίτητα για την όραση συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη βρίσκονται και στον κρόκο του αβγού.

Τα αβγά είναι επίσης πλούσια σε περαιτέρω θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται καλά για την όραση, όπως: μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

4. Σπανάκι

Αυτό το σκούρο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την όραση.

Τα κύτταρα των ματιών μας είναι ευαίσθητα και εύθραυστα. Η καθημερινή κατανάλωση σπανακιού κάνει τους μύες των ματιών πιο δυνατούς και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων.

5. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιή όραση.

6. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε που βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη και του εκφυλισμού των μυών των ματιών. Τα σνακ ξηρών καρπών (αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια κ.λπ.) όχι μόνο μειώνουν τους κινδύνους που απειλούν τα μάτια αλλά και την καρδιά.

7. Γλυκοπατάτες

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γλυκοπατάτας εξακολουθούν να είναι σε πολλούς, άγνωστα. Οι γλυκοπατάτες έχουν αρκετές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, βήτα καροτίνη, κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες που βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων των ματιών και στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών της όρασης.

Μην ξεχνάτε:
Εκτός από την κατανάλωση των προαναφερθέντων τροφίμων, είναι πάντοτε σημαντικό να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, να μην αμελείτε τις επισκέψεις σας στον οφθαλμίατρο για σωστή πρόληψη και προστασία.