Το βούρτσισμα των δοντιών αφορά την υγεία, αλλά και την αισθητική μας. Όμως, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση μίας πολύ σοβαρής έως και θανατηφόρας νόσου, της νοσοκομειακής πνευμονίας. Συγκεκριμένα, έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά νοσοκομειακής πνευμονίας στους ασθενείς που βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους ήταν χαμηλότερα σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Ερευνητές που ειδικεύονται στις λοιμώδεις νόσους στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστώνης, συγκέντρωσαν στοιχεία από 15 κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν άτομα που βούρτσιζαν τα δόντια τους πολλές φορές την ημέρα, ή απλά ξέπλεναν το στόμα τους με αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή φυσιολογικό ορό. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.786 ασθενείς που συμμετείχαν σε μία από τις 15 κλινικές δοκιμές και διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά της νοσοκομειακής πνευμονίας ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο ή και περισσότερες φορές την ημέρα.

Τι είναι η νοσοκομειακή πνευμονία

Η νοσοκομειακή πνευμονία είναι μια συχνή αλλά και θανατηφόρα πνευμονική λοίμωξη και εμφανίζεται όταν βακτήρια από το στόμα εισέρχονται στους αεραγωγούς του ασθενούς και μολύνουν τους πνεύμονές του. Οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να αναπτύξουν νοσοκομειακή πνευμονία κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με μελέτες, η συχνότητα της νόσου κυμαίνεται από 1 έως 50 περιπτώσεις ανά 200 εισαγωγές στο νοσοκομείο. Συνολικά, το 5 με 10% των ασθενών αποκτούν κάποια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Τα νοσοκομεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να εμποδίσουν την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Σύμφωνα με μελέτη, η υιοθέτηση του βουρτσίσματος των δοντιών στην καθημερινή φροντίδα των ασθενών, αλλά και η ενθάρρυνση των υπόλοιπων ασθενών να κάνουν το ίδιο, μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος βελτίωσης της στοματικής υγείας και μείωσης των κρουσμάτων πνευμονίας.

Πώς ακριβώς βοηθά το βούρτσισμα των δοντιών

Παρ’ ότι η στοματική φροντίδα παρέχεται συχνά στους ασθενείς με τη μορφή αντισηπτικών, η μικροχλωρίδα μπορεί να επιμένει, ίσως χάρη στην ικανότητά της να κρύβεται σε βιοφίλμ. Η φυσική διάσπαση αυτών των δομών παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ο αριθμός των μικροβίων σε χαμηλά επίπεδα.

Ακόμη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών μείωσε σημαντικά τα ποσοστά πνευμονίας μεταξύ των ασθενών που ήταν διασωληνωμένοι, οι οποίοι ήταν και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στις μελέτες που έγιναν. Η μείωση ισοδυναμούσε με την πρόληψη μιας περίπτωσης πνευμονίας για κάθε 12 ασθενείς. Επιπρόσθετα, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συνδέθηκε με την μείωση του χρόνου παραμονής σε ΜΕΘ και λιγότερες ημέρες μηχανικού αερισμού. Όμως, το βούρτσισμα τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα παρείχε ελάχιστα επιπλέον οφέλη.

Τέλος, δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική μείωση μεταξύ των ασθενών που δεν λάμβαναν μηχανικό αερισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο δύο από τις 15 μελέτες αφορούσαν ασθενείς που δεν νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και άρα το όφελος του βουρτσίσματος των δοντιών στην μείωση των ποσοστών πνευμονίας παραμένει αβέβαιο για αυτή την ομάδα.