Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 12%. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που διεξήχθη από το Γερμανικό Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Ageing Research Reviews.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα άνω των 70 ετών επωφελούνται περισσότερο από την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D από ό,τι οι νεότεροι. Τα οφέλη ήταν επίσης πιο έντονα σε όσους δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο και είχαν αρχίσει ενεργά να λαμβάνουν βιταμίνη D.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 14 μελέτες που αφορούσαν συνολικά 105 000 συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες ανέλυσαν μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες έλαβαν βιταμίνη D3 ή εικονικό φάρμακο. Όταν οι συμμετέχοντες λάμβαναν λίγη ή καθόλου βιταμίνη D3 σε υψηλές δόσεις, δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση στη θνησιμότητα από καρκίνο. Ωστόσο, όταν η βιταμίνη D3 λαμβανόταν καθημερινά, η θνησιμότητα από καρκίνο μειώθηκε κατά 12%.

Οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η πρόσληψη βιταμίνης D3 μπορεί να μην αποτρέπει την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά μπορεί να μειώνει την πιθανότητα θανάτου από αυτόν, σημειώνουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο British Medical Journal έδειξαν επίσης ότι τα άτομα με χρόνια χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν 30% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας και 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους.

Ενδείξεις ότι δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D

– Αδυναμία στους μυς και τα οστά

– Νιώθετε μελαγχολία

– Χρόνιες ασθένειες των ούλων

– Υψηλή αρτηριακή πίεση

– Νιώθετε κόπωση και υπνηλία

– Αύξηση βάρους

Η μέση συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D κυμαίνεται μεταξύ 400 και 800 IU. Το εύρος αφορά κυρίως την ηλικία, με 400 IU να συνιστώνται στα παιδιά και 800 IU σε ενήλικες ηλικίας 71 ετών και άνω.

Τρόφιμα με υψηλή συγκέντρωση

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σκελετική ανάπτυξη, καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι προλαμβάνει μια σειρά χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη.

Τρόφιμα φυσικά πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα εξής:

– Τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του σολωμού και του τόνου

– Ο κρόκος του αυγού

– Το συκώτι

– Το μουρουνέλαιο

– Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D