Η άνοια είναι μία πάθηση, η οποία μειώνει την ικανότητά μας να θυμόμαστε, να σκεφτόμαστε ή να λαμβάνουμε αποφάσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα όσων πάσχουν από αυτό. Η άνοια παρατηρείτε συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και σε ένα πολύ νεότερο άνθρωπο.

Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο παρουσιάζονται γύρω στις 370.000 νέες περιπτώσεις άνοιας,  ένα πεδίο παραμένει αρκετά ανεξερεύνητο, λόγω της πολυπλοκότητας των παραγόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου.

Ωστόσο, νέα μελέτη δείχνει ότι επιλέγοντας ένα σωστό τρόπο ζωής, μπορούμε να αποτρέψουμε σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο άνοιας.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, παρατήρησε περισσότερους από 350.000 συμμετέχοντες κάτω των 65 ετών από την μελέτη UK Biobank, αξιολογώντας μία σειρά από διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, μεταξύ των οποίων γενετικοί, περιβαλλοντικοί, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστώσει κατά πόσο οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν την πιθανότητα πρώιμης έναρξης άνοιας, δηλαδή της εμφάνισής της σε ηλικία 30-60 ετών, αμφισβητώντας την καθιερωμένη άποψη ότι η γενετική προδιάθεση αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι πράγματι πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Συγκεκριμένα, υψηλότερο συσχετισμό εμφάνισαν τρεις παράγοντες: Η κατανάλωση αλκοόλ, η κατάθλιψη και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Επίσης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και η γενετική διαφοροποίηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα πρώιμης έναρξης της άνοιας. Τέλος, παράγοντες υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η βαρηκοΐα και οι καρδιακές παθήσεις αυξάνουν επίσης καθοριστικά τον κίνδυνο άνοιας.