Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν Φινλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέμπερε και δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Plos One», η Τετάρτη είναι η καλύτερη ημέρα να ζυγιστείτε, διότι τότε, είναι λιγότερο πιθανό το βάρος να έχει διακυμάνσεις και άρα μπορείτε να έχετε μια αληθινή εικόνα των κιλών σας και να κάνετε ασφαλείς συγκρίσεις με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Δρ Ελίνα Χελάντερ που συμμετείχε στη μελέτη,  εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, δε θα πρέπει να ξεχνάνε να ζυγιστούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αφού μπορεί να καταλήξουν να πάρουν κιλά αντί να χάσουν και αυτό διότι η τακτική παρακολούθηση του βάρους βοηθά στην πιστή τήρηση του διατροφικού προγράμματος.

Όπως εξηγεί η δρ Χελάντερ, συνήθως οι άνθρωποι ζυγίζονται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια, σταδιακά χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Φυσικά, το πόσο επιπλέον ζυγίζουν αυτές τις δύο ημέρες, εξαρτάται από το αν βγαίνουν έξω για φαγητό, ή χαλαρώνουν στο σπίτι.

Είναι λοιπόν, προφανές ότι αν κάποιος ζυγιστεί το Σαββατοκύριακο, το πιθανότερο είναι να δει αύξηση ή μείωση του βάρους, ανάλογα με τις δραστηριότητές του και τελικά να μην έχει πραγματική εικόνα της κατάστασής του.