Οι ευρυαγγείες είναι ένα συχνό αισθητικό πρόβλημα, που απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Γνωστές και ως «φλεβίτιδα», είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άντρες και υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, όπως:

Ορμονικές αλλαγές: Οι γυναίκες βιώνουν διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, γεγονός που μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των φλεβών και να τις κάνει πιο επιρρεπείς σε βλάβες.
Η εγκυμοσύνη: Είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει, καθώς η αυξημένη πίεση στις φλέβες μπορεί να προκαλέσει τη διαστολή τους
Ψηλά Τακούνια / Στενά Ρούχα: Μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος και να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης ευρυαγγειών

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες;

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες (ορμονικές αλλαγές, εγκυμοσύνη, συνήθειες), άλλοι παράγοντες που ευνοούν/προκαλούν την εμφάνιση των ευρυαγγειών είναι: η γενετική προδιάθεση, η γήρανση και παράγοντες που οφείλονται στον τρόπο ζωής όπως παρατεταμένη ορθοστασία, συνεχής έκθεση στη θερμότητα, καθιστική δουλειά – ζωή.

Πρόληψη

Αν και δεν είναι δυνατή η πλήρης πρόληψή τους, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ευρυαγγειών:

1. Ασκηθείτε τακτικά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος.
2. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
3. Αποφύγετε να στέκεστε όρθια ή να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα/περιόδους.
4. Φορέστε κάλτσες συμπίεσης.
5. Σηκώστε τα πόδια σας όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε.
6. Αποφύγετε να σταυρώνετε τα πόδια σας.
7. Αποφύγετε οτιδήποτε αυξάνει τη θερμοκρασία στα πόδια σας (καυτά μπάνια, παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, θερμαντικά σώματα κ.ά.).