Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι, όταν επιλέξετε να φάτε ένα παγωτό ή να πιείτε μια δροσερή γρανίτα, να αισθάνεστε ξαφνικά έναν έντονο, διαπεραστικό πόνο στο κεφάλι και συγκεκριμένα πίσω από τα μάτια, γνωστό και ως «brain freeze».

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τρώτε ή πίνετε κάτι παγωμένο, η θερμοκρασία του ουρανίσκου σας πέφτει κατακόρυφα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται από την ψύξη.

Σχεδόν αμέσως μετά, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και το αίμα φτάνει στην περιοχή καθώς το σώμα σας προσπαθεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, δηλαδή να θερμανθεί. Αυτή η ξαφνική διαστολή των αρτηριών μεταδίδεται στον εγκέφαλο ως πόνος μέσω του τριδύμου νεύρου, το οποίο διακλαδίζεται στη μέση του προσώπου και του μετώπου, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Μάλιστα, τα παιδιά και τα άτομα που είναι επιρρεπή στην ημικρανία έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν πονοκέφαλο που προκαλείται από το κρύο, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Johns Hopkins Medicine..

Τι να κάνετε όταν συμβεί

Τα καλά νέα είναι ότι το brain freeze διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά στο 98 τοις εκατό των ανθρώπων.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το επιταχύνετε και να ανακουφιστείτε πιο άμεσα:

  • Πιέστε τη γλώσσα ή τον αντίχειρά σας στον ουρανίσκο σας.
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Και τα δύο θα βοηθήσουν στη μεταφορά θερμότητας στον ουρανίσκο σας και θα επαναφέρουν τη θερμοκρασία του στόματός σας στο φυσιολογικό, μας λένε οι ειδικοί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!