Σύμφωνα με νέα έρευνα του UTHealth Houston, οι άνθρωποι που διατρέχουν γενετικά υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο έως και 43% υιοθετώντας έναν υγιεινό και φιλικό για την καρδιά τρόπο ζωής.

Η μελέτη περιελάμβανε ενήλικες ηλικίας 45 έως 64 ετών, οι οποίοι δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό κατά την έναρξη και παρακολουθήθηκαν για διάμεσο διάστημα 28 ετών.

Τα επίπεδα καρδιαγγειακής υγείας βασίστηκαν στις συστάσεις της American Heart Association, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την καλύτερη διατροφή, την άσκηση, την απώλεια βάρους, τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, τον έλεγχο της χοληστερόλης και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Εγκεφαλικό και υγιεινός τρόπος ζωής

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στη διάρκεια της ζωής υπολογίστηκε σύμφωνα με αυτό που ονομάζεται βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, με τα άτομα που είχαν περισσότερους γενετικούς παράγοντες κινδύνου να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι η τροποποίηση παραγόντων κινδύνου του τρόπου ζωής, όπως ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να αντισταθμίσει τον γενετικό κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας και καθηγήτρια μοριακής ιατρικής και ανθρώπινης γενετικής στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής στο UTHealth Houston.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γενετικές πληροφορίες για να προσδιορίσουμε ποιος βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο και να τους ενθαρρύνουμε να υιοθετήσουν έναν υγιεινό καρδιαγγειακό τρόπο ζωής για να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και να ζήσουν καλύτερα» συμπληρώνει.

Μειωμένος ο κίνδυνος παρά τους γενετικούς παράγοντες

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία για τον γενετικό κίνδυνο εγκεφαλικού και δεν ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής αντιμετώπιζαν 25% κίνδυνο εγκεφαλικού. Ανεξάρτητα από το επίπεδο γενετικού κινδύνου για εγκεφαλικό, όσοι ακολουθούσαν συστάσεις για την βέλτιστη καρδιαγγειακή υγεία μείωσαν αυτόν τον κίνδυνο κατά 30% έως 45%.

Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους ειδικούς, έξι επιπλέον χρόνια ζωής χωρίς εγκεφαλικό.
Συνολικά, τα άτομα που δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις της American Heart Association υπέστησαν τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια (56,8%) ενώ εκείνοι που τα ακολουθούσαν αντιμετώπισαν συγκριτικά λιγότερα (6,2%).

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!