Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε σε σκοτεινό δωμάτιο; Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας εάν εκτεθείτε στο φως μετά τα μεσάνυχτα:

Η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα κατά τη διάρκεια 12:30 και 06: 00 μ.μ. συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ισχυρίστηκαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία.

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι το φως επηρεάζει τα πρότυπα ύπνου, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της υγιούς ευαισθησίας στην ινσουλίνη και των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Regional Health-Europe, ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που εκτέθηκαν στο φως τη νύχτα, ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, τα πρότυπα ύπνου, η διατροφή και η ψυχική υγεία.

Επιπλέον, όσο ισχυρότερο είναι το φως στο οποίο εκτέθηκαν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν: «Η έκθεση στο νυχτερινό φως μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να οδηγήσει σε αλλαγές στην έκκριση ινσουλίνης και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2».