Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα, καθώς είναι γεμάτο φλαβονοειδή που μειώνουν τις φλεγμονές, την κακή χοληστερίνη και τις πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή. Αυτό όμως σημαίνει ότι μπορούμε να πίνουμε πράσινο τσάι πριν τον ύπνο;

Ο λόγος που δεν πίνουμε πριν τον ύπνο

Μπορεί να συνηθίζεις να πίνεις μία κούπα το βράδυ που χαλαρώνεις και πριν πας για ύπνο, αλλά μήπως κάνεις λάθος; Αν και ο καφές έχει 3 φορές περισσότερη καφείνη από το πράσινο τσάι (95 mg έναντι 30), αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα σου προκαλέσει αυπνίες. «Το πράσινο τσάι πριν τον ύπνο δεν είναι η καλύτερη ιδέα, διότι έχει μέσα καφείνη. Ακόμα και λίγη ποσότητα αρκεί για να πυροδοτήσει τις ορμόνες και να τις κρατήσει σε εγρήγορση», τονίζει η διατροφολόγος Sarah Adler.

«Η καφείνη στο πράσινο τσάι ενεργοποιεί τα άλφα εγκεφαλικά κύματα, που σχετίζονται με την ηρεμία (αλλά με εγρήγορση). Δεν νιώθεις την τσίτα του καφέ, αλλά μπορεί να σε αποτρέψει από το να κοιμηθείς».

Άρα πράσινο τσάι τέλος;

Σε καμία περίπτωση. Μπορείς να πίνεις πράσινο τσάι μία με δύο φορές την ημέρα. Είναι γεμάτο πολυφαινόλες, βοηθά στην καύση του λίπους και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και το Πάρκινσον μέσα από τις κατεχίνες, ουσίες που προστατεύουν τους νευρώνες του εγκεφάλου. Επιπλέον, σκοτώνουν τα στοματικά νακτήρια που προκαλούν άσχημη αναπνοή και καταπολεμούν ιούς, όπως η γρίπη.

«Το πράσινο τσάι έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Βοηθούν τον οργανισμό να αποτοξινωθεί με φυσικό τρόπο, επιβραδύνουν το γήρας και μειώνουν τις φλεγμονές», συμπληρώνει η Sarah Adler.
Ποιες ώρες μπορώ να πίνω πράσινο τσάι;

«Είναι γεμάτο με το αμινοξύ l-θεανίνη, ένα ισχυρό συστατικό που λειτουργεί ενάντια στο άγχος κα ενισχύει την καλή διάθεση» σε ενημερώνει η ειδικός ύπνου, Meg Riley. Επομένως, είναι το ιδανικό ρόφημα για το πρωινό ξύπνημα, ειδικά όταν νιώθεις να σε πλημμυρίζει το άγχος.

«Η θεανίνη μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος, όπως η κορτιζόλη. Χαλαρώνει τη νευρολογική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου συνολικά. Ιδανικά, πιες το τελευταίο φλιτζάνι 2-3 ώρες πριν τον ύπνο.