Οι γυναίκες μπροστά στον πόνο είναι ισχυρότερες. Αντέχουν περισσότερο τις οδυνηρές εμπειρίες παρά οι άνδρες και μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους έστω και εάν υποστούν κάτι που τις κάνει να πονούν ιδιαίτερα.

Ποιοι όμως είναι οι οργανικοί  παράγοντες που διαφοροποιούν τις γυναίκες από τους άνδρες, με αποτέλεσμα αυτές να είναι πιο δυνατές μπροστά στον πόνο;

Το όπλο των γυναικών για την καταπολέμηση του πόνου είναι οι γυναικείες σεξουαλικές ορμόνες, τα οιστρογόνα. Τα οιστρογόνα παράγονται από τις ωοθήκες σε μεγάλες ποσότητες κατά την ηλικία της αναπαραγωγής αλλά και σε μικρότερο βαθμό μετά την εμμηνόπαυση.

Τα οιστρογόνα εκτός από το ρόλο τους στην αναπαραγωγή, παίζουν και ένα σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο. Επιδρούν στα κέντρα που αντιλαμβάνονται τον πόνο στον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα είναι ψηλά, οι ενδορφίνες παράγονται και αποθηκεύονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και έχουν δράση ανάλογη των οπιοειδών όπως η μορφίνη.

Οι ενδορφίνες μειώνουν τον πόνο και κάνουν το άτομο να νιώθει καλά. Έτσι σε περίπτωση πόνου, η γυναίκα μπορεί να αντέξει και να ανταποκριθεί καλύτερα. Λίγο πριν από τον τοκετό, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ουσιαστικά η ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν τον πόνο.

Σε πειράματα που έγιναν με θηλυκούς ποντικούς, εξετάστηκε η αντοχή στον πόνο σε ζώα τα οποία είχαν τις ωοθήκες τους και σε ζώα στα οποία αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες τους. Τα ζώα με ωοθήκες άντεχαν περισσότερο, λόγω του ότι διατηρούσαν την ικανότητα να παράγουν τα οιστρογόνα.

Σε ανάλογα πειράματα με αρσενικά ζώα, η τεστοστερόνη, η ανδρική σεξουαλική ορμόνη, δεν φάνηκε να επηρεάζει την εμπειρία του πόνου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!