Τα όσπρια είναι ότι καλύτερο για την υγεία του πεπτικού συστήματος καθώς είναι πλούσια σε πρεβιοτικές ίνες που αγαπούν το έντερο και είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τα αποφεύγουν λόγω της πεπτικής δυσφορίας που παρουσιάζουν, όπως φούσκωμα, διάταση και μετεωρισμός.

Γιατί τα όσπρια σας πρήζουν

Τα όσπρια σας πρήζουν επειδή περιέχουν ένα συγκεκριμένο είδος σακχάρων, που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες, τους οποίους το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τους αφομοιώσει πλήρως.

Όμως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές φυτικές ίνες από τη διατροφή τους, η εξάλειψη των οσπρίων δεν είναι η προτιμώμενη λύση. Έτσι λοιπόν για την πρόληψη του πρηξίματος, που προκαλείται από τα όσπρια, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω.

Πώς να αποφύγετε το πρήξιμο

  • Μουλιάστε τα αποξηραμένα όσπρια: Το μούλιασμα των οσπρίων πριν το μαγείρεμα (και η αλλαγή του νερού πολλές φορές) έχει βρεθεί ότι μειώνει την ποσότητα ραφινόζης και σταχυόζης – δύο ολιγοσακχαρίτες που προκαλούν μετεωρισμό. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με δύο τρόπους: Μουλιάστε τα όσπρια όλη τη νύχτα ή βράστε τα για δύο ή τρία λεπτά και στη συνέχεια αφήστε τα να μουλιάσουν για μία ώρα.
  • Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα όσπρια: Το υγρό στο οποίο βρίσκονται τα όσπρια περιέχει άμυλο, επομένως το ξέπλυμά τους μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε ολιγοσακχαρίτες.
  • Τέλος αυξήστε τις μερίδες σταδιακά: Ξεκινήστε με μερικές κουταλιές της σούπας και σταδιακά αυξήστε τη μερίδα καθώς προσαρμόζεται το πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση των αερίων στην αρχή όταν προσθέτετε περισσότερα όσπρια στη διατροφή σας, αλλά το στομάχι σας θα προσαρμοστεί.