Αν είστε έγκυος, θα έχετε παρατηρήσει αρκετές αλλαγές στο δέρμα σας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς οι μεγάλες ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στον οργανισμό σας, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού.

Ας δούμε τις πιο σημαντικές από αυτές:

-Υπερμελάγχρωση. Το δέρμα σε διάφορες περιοχές, όπως είναι οι θηλές των μαστών, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και οι μασχάλες, αποκτά ένα σκούρο καφέ χρώμα.
Linea nigra. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν μια κάθετη γραμμή στη μέση της κοιλιάς σε καφέ χρώμα, που ξεκινά από τον αφαλό και φτάνει μέχρι την περιοχής της ήβης.

-Μητρικό χλόασμα. Συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό καφέ κηλίδες (πανάδες), οι οποίες είναι αποχρωματισμοί του δέρματος και εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

-Εμφάνιση σπίλων. Αρκετές έγκυες βγάζουν για πρώτη φόρα μικρές κρεατοελιές, ενώ, όσες είχαν από παλαιότερα, είναι πιθανόν να παρατηρήσουν ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν χρώμα. Καλό θα είναι αν ένας σπίλος αλλάξει έντονα, να απευθυνθείτε σε δερματολόγο.

-Παλαμιαίο ερύθημα. Στην εγκυμοσύνη είναι συχνό φαινόμενο να κοκκινίζουν οι παλάμες, αλλά κι αυτό υποχωρεί μετά τον τοκετό.

-Κιρσοειδείς Φλέβες. Οι κιρσοί στα κάτω άκρα είναι επίσης ένα συνηθισμένο φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

-Αραχνοειδή αιμαγγειώματα. Πρόκειται για μικρά ακτινωτά αγγειώματα, σαν κόκκινες γραμμές, που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα και το πρόσωπο.

-Ραγάδες. Η απότομη αύξηση του βάρους και η απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος προκαλούν την εμφάνιση των ραγάδων. Για την πρόληψη τους, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τοπικά κρέμες ή λάδια.

-Ακμή. Κατά τη διάρκεια της κύησης πολλές γυναίκες εμφανίζουν ακμή, ενώ υπάρχει και η περίπτωση αν είχατε ήδη ακμή, να παρατηρήσετε ότι ελαττώνεται.

-Κνησμός. Ένα πολύ κοινό σύμπτωμα είναι και ο έντονος κνησμός του δέρματος. Για να τον αντιμετωπίσετε, φροντίστε να χρησιμοποιείτε κάποια ενυδατική κρέμα σώματος.

Να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές υποχωρούν μετά τον τοκετό, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν πολύ. Ωστόσο, καλό θα είναι τώρα το καλοκαίρι να προσέχετε ιδιαίτερα την έκθεση στον ήλιο, να φοράτε πάντα αντιηλιακό και καπέλο, να πίνετε πολύ νερό και να φροντίζετε την διατροφή σας.

Πηγή: mother.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!